Filmproducent tot twee jaar veroordeeld

De Poolse filmproducent Lew Rywin, co-producent van onder andere Schindler’s List en The Pianist, is vrijdag in hoger beroep tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld in verband met een omkoopschandaal. Een lagere rechtbank had hem eerder tot 2,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

De lagere rechtbank achtte eerder dit jaar bewezen dat Rywin de uitgever van een grote krant had benaderd met het aanbod om in ruil voor 17,5 miljoen dollar zijn invloed aan te wenden om voorgestelde wijzigingen in de mediawet erdoor te krijgen. Die wijzigingen zouden de uitgever in staat stellen een landelijke televisiezender op te kopen. Rywin werd veroordeeld wegens fraude, maar het hof van beroep achtte hem slechts schuldig aan medeplichtigheid aan machtsmisbruik. [AP/Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten