Endemol wint geschil met SBS6 over kerstshow

Tv-producent Endemol heeft een kort geding tegen SBS6 over het kerstprogramma ‘Eneco Stralend Nederland’ gewonnen. In het verleden besteedde SBS het programma uit bij Endemol, maar de zender vond dat het productiebedrijf te hoge kosten berekent en wilde de show daarom zelf maken.

Dat mag SBS niet op eigen houtje beslissen, oordeelde de rechter woensdag. Eneco Stralend Nederland gaat op zoek naar een woning, straat of tuin die de mooiste kerstversiering heeft. De rechten van het programma zijn gelijk verdeeld onder vier partijen, waaronder SBS Broadcasting en Endemol.

De rechter verplicht SBS om de onderhandelingen met Endemol over de productie van het programma te heropenen. SBS6 mag het programma niet door een ander bedrijf laten produceren. De eerste aflevering die op al de plank ligt en donderdagavond op televisie zou verschijnen, mag niet zonder toestemming van Endemol worden uitgezonden.

Rechtszaak
SBS (SBS6, Net5 en Veronica) is een belangrijke afnemer van Endemol Nederland. Het was de tweede keer dat Endemol een rechtszaak aanspande tegen een grote klant. ,,Dat is nogal wat en zeker niet onze gewoonte”, herhaalde een woordvoerder van Endemol woensdag. ,,Onze rechten zijn ons brood. Ze zijn cruciaal voor ons vak”, liet het bedrijf in reactie op de uitspraak weten. Endemol hoopt dat er alsnog met SBS overeenstemming komt over de productie van het kerstprogramma.

Een woordvoerder van SBS beloofde woensdagavond dat het overleg met Endemol er komt. Ook de commerciële zender gelooft in een goede afloop en gaat er van uit dat de eerste aflevering van het programma donderdagavond op televisie komt.[Planet/Radio.NL]