Franstalige zender TV5 uit de lucht in Beiroet

Ongeveer vijftig Libanese kabelexploitanten hebben maandag de doorgave van de Franstalige televisiezender TV5 gestaakt. Zij willen zo hun solidariteit kenbaar maken met de Libanese sjiitische zender al-Manar, die in Frankrijk verboden is. Dit omdat de zender zich schuldig zou hebben gemaakt aan antisemitisme.

Het besluit van de kabelbedrijven heeft tot gevolg dat TV5 niet meer te ontvangen is in de hoofdstad Beiroet. Volgens een woordvoerder is dat pas de eerste stap, en zullen spoedig meer regio’s hun voorbeeld volgen.

Al-Manar heeft sterke banden met de radicale sjiitische beweging Hezbollah. De omroep keerde zich vooral fel tegen de inmiddels vrijwel beëindigde Israëlische bezetting van Zuid-Libanon, een streek waar veel sjiieten wonen. De Franse Raad van State bepaalde vorige week dat de omroep niet meer via de satelliet te ontvangen mag zijn in Frankrijk. Satellietonderneming Eutelsat heeft de uitzending van al-Manar inmiddels beëindigd. [Planet/Radio.NL]

Gerelateerde berichten