Headlines uit de krant: donderdag 9 december

Ifilm, een site waar men gratis korte films kan downloaden, heeft Theo van Goghs film Submission offline moeten halen, op verzoek van de productiemaatschappij. Een maand lang was Submission een topdownload op de Amerikaanse korte-filmsite Ifilm.

Kort na de moord op cineast Theo van Gogh verscheen een ondertitelde versie van de film op de filmsite, een van de grootste in zijn soort. Lees verder

Dabblad
De daling van de oplage van het Algemeen Dagblad komt in het vierde kwartaal van dit jaar tot staan. Dat zegt marketing-director Arno de Jong. Sinds de introductie van de bijlage AD Sportwereld is de teruggang van de oplage al verminderd. “In het vierde kwartaal bereiken we het punt dat we nauwelijks meer verliezen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Over het hele jaar genomen is er nog wel een daling, maar is het percentage gelijk dat van aan andere dagbladen.” Lees verder

Voetbal
Theo Reitsma gaat de komende tijd voetbalwedstrijden voor Canal+ verslaan. Zondag 12 december verzorgt hij op die zender het commentaar bij de wedstrijd uit de Engelse Premier League tussen Arsenal en Chelsea. Lees verder

BBC
De BBC gaat een kleine drieduizend banen afstoten, heeft de Britse omroep dinsdag gezegd. Vooral in de administratieve functies wordt geschrapt. Verder zullen enkele afdelingen uit Londen naar Manchester worden overgeplaatst, zei de BBC op zijn website. De omroep biedt op dit moment werk aan ongeveer 27.600 mensen. Lees verder

PCM
De uitgeefconcerns PCM en Wegener willen een nieuw dagblad in de Nederlandse markt zetten met een grootstedelijk karakter door bestaande kranten samen te voegen. De bedoeling is om de nieuwe krant onder te brengen bij een gezamenlijke onderneming. Lees verder

Krant
Algemeen Dagblad, Rotterdams Dagblad, De Dordtenaar en Rijn en Gouwe van PCM en Wegeners Utrechts Nieuwsblad, Haagsche Courant, Goudsche Courant en Amersfoortse Courant komen wellicht samen, ook op internet. “Met een nieuw concept – ook multimediaal – kan de lezer in dit deel van de Randstad beter bediend worden en kan een halt worden toegeroepen aan de gestage daling van abonnementen in dit deel van de randstad”, aldus zojuist PCM en Wegener in een verklaring. Lees verder

AVRO
Alle ‘vrienden van Theo’ waren er: Katja, Tara, Theodor, Thijs, Gijs, tot aan zijn ouders toe. Maar het blijft bizar, zei Justine Pauw (hoofd Drama van de AVRO), dat de hoofdpersoon niet aanwezig was op zijn eigen première. Maandag werd Medea aan de pers vertoond, de zesdelige dramaserie die filmer Theo van Gogh voor zijn dood afrondde. De AVRO gaat Medea vanaf zaterdag 8 januari wekelijks uitzenden op Nederland 3 – uiteindelijk: afgelopen zomer beklaagde toenmalig AVRO-directeur Ad ’s Gravesande zich nog over het feit dat de bestuurders van Nederland 3 zo draalden met het programmeren van de serie. Lees verder

Rebecca
Luisteraars van Rebecca FM begrijpen niet waarom de rockzender de kabel af moet om plaats te maken voor buitenlandse radiostations. De afgelopen tien dagen hebben al vierhonderd mensen hierover hun ongenoegen geuit. Ook Rebecca FM zelf tekent protest aan bij de Programmaraad Friesland en kabelexploitant UPC. Vorige maand adviseerde de Programmaraad Friesland UPC Rebecca te vervangen door onder andere de klassieke muziekzenders VRT Klara, BBC3 en het Nederlandstalige station Radio NL. Volgens voorzitter Jelle Raap valt er momenteel ,,tefolle fan itselde” op de kabel te beluisteren. Omdat onderzoek uitwees dat er grote behoefte bestaat aan Nederlandstalige muziek, stelt de programmaraad UPC voor zo’n zender in de programmering op te nemen. Lees verder

Dagblad
Wegener en PCM Uitgevers krijgen evenveel bestuurlijke invloed in de joint venture waarin hun dagbladen worden gebundeld. Dat zegt PCM-topman Theo Bouwman in een toelichting op de samenvoegingsplannen. De samenvoeging betreft de dagbladen Algemeen Dagblad, Rotterdams Dagblad, De Dordtenaar en Rijn en Gouwe van PCM en de Haagsche Courant, Goudsche Courant, Utrechts Nieuwsblad en Amersfoortse Courant van Wegener. De gezamenlijke oplage bedraagt nu ongeveer 630.000 exemplaren per dag. Lees verder

NoordzeeFM
Stadsdeel Centrum heeft Radio Noordzee vandaag verboden reclame op te hangen in de kerstboom die de zender vannacht op de Dam heeft laten neerzetten. Dat heeft stadsdeelbestuurder Els Iping laten weten. De meeste fracties in de deelraad vinden de actie van Radio Noordzee in strijd met de strikte reclamerichtlijnen in de binnenstad. Een jaar geleden werden op de Dam nog de vlaggen van hotel Krasnapolsky weggehaald.  ”In de vergunning is geen sprake van reclame,” aldus een woordvoerster van Iping. ”Dat mag dus niet. Als toch reclame wordt aangebracht, moet die weg.” Dat geldt ook voor ‘het chalet’ dat Radio Noordzee, onderdeel van John de Mols Talpa Radio, bij de boom neerzet om propaganda te maken (en soep uit te delen). Er worden geen radioprogramma’s uitgezonden vanonder de boom. Lees verder 

Lindeboom
De initiatiefgroep voor voortzetting van lokale omroep De Lindeboom in Aalten/Dinxperlo doet een klemmend beroep op het stichtingsbestuur om niet tot opheffing over te gaan. De initiatiefgroep wil de taken graag overnemen. Het stichtingsbestuur van radio De Lindeboom wil de huidige stichting per 1 januari opheffen. De bestuursleden zien geen kans vervangende huisvesting te vinden en in nieuwe apparatuur te investeren. Lees verder

House
House heeft een imago van drugs en onbezonnenheid en toch trekken houseparty’s in Nederland vrijwel altijd volle zalen. Toch noemt een aantal media dit jaar house dood. Magazine Playboy omschrijft het zelfs als ’een georganiseerde lege huls’. Lees verder

Scanner
Scannerluisteraars treuren: de regionale politie is overgeschakeld op het digitale communicatiesysteem C2000. Nog even wordt er ook via de radio gesproken, maar velen vrezen het einde van een hobby. De bodes in het Nijmeegse gemeentehuis vervelen zich nooit. Elke dag neemt Jim Andriessen zijn mobiele politiescanner mee naar zijn werk en ruist en bliept het apparaatje kalm in een hoek. Soms, als het leuk wordt, groeperen de ambtenaren zich rond de scanner, of vervroegen ze plots hun pauze om snel ter plekke te gaan kijken. Lees verder

umts
Televisie kijken op je mobiel telefoon? ’Videofoneren’, zodat je je gesprekspartner niet alleen hoort, maar ook ziet? Umts maakt het nu mogelijk, maar goedkoop is het niet. Dankzij umts is televisie kijken op je mobieltje mogelijk. En videotelefonie, dus bellen terwijl je elkaar ziet. Umts (universal mobile telecommunications system) is via de providers KPN en Vodafone sinds kort ook voor de gewone consument beschikbaar. Het systeem staat echter nog in de kinderschoenen. Lees verder

Gerelateerde berichten