Headlines uit de krant: maandag 20 december

Na een spannende strijd wordt woensdag duidelijk welke tv-zenders het felbegeerde competitievoetbal mogen gaan uitzenden. De Mol of NOS, commercieel of publiek? Hoe kijken ze in het buitenland naar het spelletje? Duitsers kijken naar de samenvattingen van de Bundesliga via de publieke ARD. Een zucht van verlichting ging door het land toen het imperium van Leo Kirch in 2002 in elkaar zakte.

De mediamagnaat kocht in 2000 alle voetbalrechten van de Duitse competitie voor 1,6 miljard euro voor vier jaar. Hij dacht, net als in Frankrijk, scheppen geld te verdienen door mensen via zijn betaalkanalen voor het voetbal te laten dokken. Maar hij kreeg de Duitsers niet aan de decoder. Hij ging failliet en clubs die zich rijk hadden gerekend, moesten bezuinigen. Lees verder

Popjes
De singles van de jongens- en meisjesband van het tv-programma Popstars – The Rivals zijn alletwee goud. De liedjes Plaything van de meidenband Raffish en Bigger than that van jongensgroep Men2B zijn sinds vrijdag te koop. Inmiddels hebben muziekwinkels er meer dan 40.000 besteld. Lees verder

Ontslaggolf
Het Algemeen Dagblad moet als krantentitel verdwijnen om de weg vrij te maken voor de nieuwe krant van uitgevers PCM en Wegener. Volgens de topmannen van beide concerns kan geen sprake zijn van ‘oude wijn in nieuwe zakken’. Ook aan de ontslaggolf die met de fusie samengaat, zal het AD niet ontkomen. PCM-voorzitter Bouwman: ‘Gevoelens als zou het AD straks leidend zijn, kunnen niet worden afgeleid uit wat wij naar buiten hebben gebracht.’ Lees verder

Krant
De Rotterdamse gemeenteraad steunt de acties van de redactie van het Rotterdams Dagblad voor behoud van de krant. Met vijf stemmen tegen is gistermiddag een motie met die inhoud aangenomen. Eigenaar PCM heeft plannen om in de Randstad onder meer het Algemeen Dagblad, Rotterdams Dagblad, Utrechts Nieuwsblad en Haagsche Courant samen te voegen tot een landelijke krant met een nieuwe titel en bijna 650.000 abonnees. Die krant zou meer regionaal nieuws moeten brengen dan nu gebeurt. De redactie van het Rotterdams Dagblad bekijkt die plannen met argwaan. De vraag is of de lezers echt meer regionaal nieuws krijgen aangeboden. Lees verder

Flevoland
Het wordt een sombere kerst voor het personeel van Omroep Flevoland. Zestien medewerkers vliegen de laan uit. Er dreigden al enige tijd ontslagen als gevolg van bezuinigingen. Gisteren ging de kogel definitief door de kerk. Dat zal ook te merken zijn in een versoberde programmering. Buiten is de temperatuur nog net boven het vriespunt, maar op de redactie van Omroep Flevoland is het kwik ver onder nulpunt gedaald. ‘De mensen hier proberen nog wel gewoon hun werk te doen, maar het plezier is er wel af’, zegt een boze Gerard van Ommen, voorzitter van de ondernemingsraad. Lees verder

UPC
Zeven gemeenten in het Rijnmond-gebied staken de onderhandelingen met kabelexploitant UPC. Ze doen dat omdat UPC vasthoudt aan een snelle invoering van een veel hoger kabeltarief. Het gaat om de gemeenten Spijkenisse, Bernisse, Brielle, Hellevoetsluis, Ridderkerk, Rozenburg en Westvoorne. Lees verder

Songfestival
De strijd om de Nederlandse inzending naar het Eurovisie Songfestival in Kiëv gaat tussen 24 deelnemers, van wie er vier in het Nederlands zingen. Dat bleek vrijdag in Hilversum tijdens de presentatie van de diverse deelnemers. Vanaf 20 januari zijn er wekelijks vier voorronden waarin telkens zes deelnemers om plaatsen in de nationale finale (13 februari) strijden. Die programma’s worden gepresenteerd door Nance en Hans Schiffers. Ze worden uitgezonden vanuit de Pepsi Stage in Amsterdam. Het Eurovisie Songfestival wordt dit jaar voor de vijftigste keer georganiseerd. Lees verder

Voetbal
Natúúrlijk is er de uit-knop. En ja: legio tv-zenders, dus alternatieven te over. „Je hóeft geen voetbal te kijken. Maar ja, dat wordt wel steeds moeilijker.“ Een vrolijke bedoening zal het niet zijn op de redactievloer van Studio Sport, nu John de Mol richting voetbalmat kruipt. Woensdag blijkt of zijn investeringsmaatschappij Talpa de eredivisiesamenvattingen ’afpakt’ van de NOS. Lees verder

Lokaal
De lokale omroep Enschede FM is binnenkort ook op televisie te zien met een combinatie van tekst-tv en teletekst. TV Enschede brengt 24 uur per dag actueel nieuws over Enschede en omstreken. De gemeente stelt daarvoor een eenmalige subsidie van 49.500 euro beschikbaar. Het is vooralsnog niet de bedoeling dat Enschede FM zelf complete tv-programma’s gaat maken. TV Enschede wordt een soort kabelkrant: ‘24 uur per dag rolt op ons tv-kanaal het actuele nieuws van Enschede en omstreken voorbij, afgewisseld met nieuwsbeelden (bewegend en stilstaand) en commerciële uitingen van adverteerders. Op de achtergrond zal grotendeels de programmering van radio Enschede FM te horen zijn’ Lees verder 

Frans
Om echt in kerststemming te komen, wordt in winkels kerstmuziek opgezet. Het aanbod is breed. Zowel popsterren als Destiny’s Child en Mariah Carey, als volkszangers als Frans Bauer en Willeke Alberti en koren brengen hun favoriete kerstliedjes uit op cd. Maar luisteren mensen thuis nog wel naar kerst – cd’s en wat is dit jaar in trek? Lees verder

Gerelateerde berichten