Headlines uit de krant: woensdag 22 december

Volgens minister Van der Hoeven (Media) kan de NOS samenvattingen van voetbalbeelden afdwingen. Zij zei dat dinsdag in de Tweede Kamer. Van der Hoeven wees de Kamer op het ‘voorkeursrecht’ dat Publieke Omroep heeft. Om goede nieuws- en sportberichtgeving te verzorgen moet de NOS in staat zijn om ,,actueel een redelijke samenvatting te verzorgen. Dat is afdwingbaar”, aldus Van der Hoeven.

De NOS moet wel voor die rechten betalen en daarvoor in onderhandeling treden met de eerste rechtenhouder, mocht NOS Studio Sport die rechten niet zelf verwerven. De NOS legt het voorkeursrecht zo uit, dat de omroep op een speeldag na de houder van de eerste rechten een samenvatting mag uitzenden. Deze uitleg van de Mediawet is opmerkelijk, omdat de Eredivisie CV in een apart pakket ook de tweede uitzendrechten verkoopt. Daarop heeft de NOS niet geboden. Lees verder

NOS
De NOS heeft maandag alle voetbalclubs in de eredivisie een brief gestuurd waarin de publieke omroep uitleg geeft over zijn miljoenenbod op de uitzendrechten. Dat is twee dagen voor de achttien clubs de zes beschikbare zendpakketten voor radio en televisie toewijzen aan de diverse gegadigden. “We hadden behoefte om alles nog eens op een rijtje te zetten voor de clubs”, zei directeur G. Dielessen dinsdag over de late actie. “De clubs nemen uiteraard een besluit over de biedingen, maar ik vind het van belang dat ze dat op objectieve gronden kunnen doen en niet op basis van een verkeerd beeld dat in de media is ontstaan.” Lees verder

Voetbal
Volgens minister Van der Hoeven (Media) kan de NOS samenvattingen van voetbalbeelden afdwingen. Zij zei dat dinsdag in de Tweede Kamer. Van der Hoeven wees de Kamer op het ‘voorkeursrecht’ dat Publieke Omroep heeft. Om goede nieuws- en sportberichtgeving te verzorgen moet de NOS in staat zijn om ,,actueel een redelijke samenvatting te verzorgen. Dat is afdwingbaar”, aldus Van der Hoeven. Lees verder

Mol
Als John de Mol ’s avonds eens op tijd thuis is, kijkt hij… televisie. Maar wel voetbal, want die sport loopt als een rode draad door zijn leven. Van de Amsterdamse club Blauw Wit naar mogelijk opnieuw het binnenhalen van de voetbalrechten. Het eerste echte televisiebaantje van John de Mol was bij de NOS. Nadat hij zijn havo-opleiding met succes had afgerond, kon de tiener via zijn vriend Paul Römer aan de slag bij Studio Sport. Elke zondagmiddag moest John samenvattingen knippen van voetbalwedstrijden. ‘Een heidens karwei, maar voor een sportfanaat als ik fantastisch,’ zei De Mol er later zelf over. Lees verder

Johan
Het voetbalmaandblad Johan, dat al afscheid had genomen van zijn lezers, gaat voorlopig toch op dezelfde voet door. Het afscheid lijkt voorbarig. In het vorige week verschenen januarinummer zwaait de redactie van het voetbalmaandblad Johan met een sip gezicht zijn lezers uit. De tekst van hoofdredacteur Frans Oosterwijk (53) is inmiddels achterhaald. Johan gaat voorlopig op eigen kracht door. Lees verder

Gerelateerde berichten