John de Mol biedt 36 miljoen voor voetbal op tv

John de Mol heeft er het meeste geld voor over om de samenvattingen te mogen uitzenden van voetbal-wedstrijden uit de eredivisie. Zijn mediabedrijf Talpa heeft, op jaarbasis, een kleine 36 miljoen euro geboden volgens het Algemeen Dagblad. De NOS biedt voor dezelfde rechten ongeveer 32 miljoen euro. Dat melden goed ingevoerde bronnen in het betaald voetbal. Het verschil tussen de bieding van de NOS en Talpa valt veel kleiner uit dan was verwacht. Wat het verschil per club uitmaakt, is moeilijk exact vast te stellen, omdat de clubs voortaan met een geheime verdeelsleutel werken.

Het verschil in beide biedingen zal gemiddeld per club voor een kleine 200.000 euro in het voordeel van Talpa uitvallen. Momenteel betaalt de NOS 23 miljoen euro per jaar voor de samenvattingen. Met de nieuwe bedragen nemen de inkomsten voor de eredivisie dus in elk geval met meer dan 30 procent toe. Dat De Mol het hoogste bod op tafel heeft gelegd, wil niet zeggen dat hij voor de komende sezoenen ook verzekerd is van de uitzendrechten. De mogelijkheid bestaat dat de eredivisie de bieders de gelegenheid geeft tussen 9 en 22 december een nieuw bod uit te brengen. Daarna beslissen de clubs met welke partij ze in zee gaan.

De Mol en de NOS strijden om een contract met een looptijd van drie seizoenen op de belangrijkste rechtenbundel van de eredivisie. Die behelst het recht om de samenvattingen van alle eredivisiewedstrijden te mogen uitzenden op de avond van de speeldag zelf. Die rechten komen, evenals een aantal andere rechtenpakketten, met ingang van komend voetbalseizoen vrij. Bij de ECV, het samenwerkingsverband van eredivisieclubs, wordt geen enkele mededeling gedaan over de bieding, die zowel door de landelijke politiek als door het voetbal zelf met grote belangstelling wordt gevolgd.

Vandaag krijgen alle betrokken clubs op een geheime locatie en tijdstip informatie van de mediawerkgroep van de ECV, die met de biedingprocedure is belast. De rechten op de samenvattingen van de eredivisieduels gelden als het belangrijkste pakket. Ze raken de grootste doelgroep, de kijkers naar Studio Sport. Bovendien brengen die rechten in Nederland structureel meer op dan de rechten op live uit te zenden competitiewedstrijden.

Hoewel de verdeelsleutel geheim is, lekten belangrijke delen ervan uit. Zo zal het binnenkomende geld door de ECV in twee parten verdeeld worden, nadat eerst de KNVB drie procent daarvan heeft geïnd. De helft wordt gelijkelijk over de 18 eredivisieclubs uitgesmeerd. De andere helft wordt verdeeld aan de hand van een ranglijst die over de afgelopen jaren is samengesteld. Met ongeveer eenzelfde verdeelsysteem wordt nu ook gewerkt. Zo ontvangt FC Den Bosch per seizoen 1,5 miljoen euro aan tv-gelden uit de eredivisie. Streekgenoot PSV incasseert meer dan het dubbele: 3,2 miljoen euro.

Over de andere rechtenpakketten kwamen de clubs weer andere sleutels overeen. Zo ontvangen PSV, Ajax en Feyenoord van hun live wedstrijden 80 procent van het geld en moeten hun tegenstanders het doen met het restant. Voor de rechten die buitenlandse zenders voor de eredivisie willen betalen, geldt dezelfde verdeling. Van het bedrag dat voor de wekelijks op vrijdag uit te zenden wedstrijden wordt betaald, krijgen de topclubs 20 procent en ontvangt de rest de overige 80 procent.

De mediawerkgroep van de ECV, die met de biedingprocedure is belast, bestaat uit de directie van dat samenwerkingsverband, C. Woerts en A. Tielbeke, en vertegenwoordigers van Feyenoord (J. Troost), Ajax (A. van Eijden), Roda JC (F. Rutten) en Heerenveen (Y. Kuiper). Behalve de werkgroep zullen vertegenwoordigers van NOS en Talpa vandaag een toelichting op hun plannen geven. Ook de bieders op de andere pakketten zullen het woord krijgen. [Algemeen Dagblad/Radio.NL]

Gerelateerde berichten