Maximum aan marktaandeel krant

Het kabinet gaat een grens stellen aan het marktaandeel dat een krant mag hebben. Dit zal in de toekomst worden vastgesteld op 35 procent. Dat vertelde Gerard van der Wulp, directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst, vrijdag na afloop van de ministerraad. De persconferentie van minister-president Jan Peter Balkenende ging vrijdag niet door vanwege het overlijden van prins Bernhard.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen zal de Tweede Kamer maandag via een brief over het marktaandeel informeren. Het vaststellen van het marktaandeel zat al in de ‘pijplijn’ en staat volgens Van der Wulp los van de aangekondigde fusie van een aantal regionale kranten. Het heeft ook niets te maken met het onderzoek van PCM Uitgevers en Wegener naar de mogelijkheden voor een joint-venture voor hun dagbladenuitgeverijen.

Het gaat om de dagbladen Algemeen Dagblad, Rotterdams Dagblad, De Dordtenaar en Rijn en Gouwe van PCM, en de Haagsche Courant, Goudsche Courant, Utrechts Nieuwsblad en Amersfoortse Courant van Wegener. De gezamenlijke oplage bedraagt nu circa 630.000 exemplaren per dag.

Het is de bedoeling van de bedrijven deze dagbladtitels samen te voegen tot ‘een dagblad met een grootstedelijk karakter en een duidelijke focus op de kernregio’s’, te weten Rotterdam, Den Haag, Dordrecht, het Groene Hart, Utrecht en Amersfoort.  PCM en Wegener hebben zich voorgenomen dat de studie aan het einde van het eerste kwartaal volgend jaar moet leiden tot een concreet businessplan voor de joint-venture. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten