Omroepen tot 2008 in publiek bestel

Alle omroepverenigingen krijgen een nieuwe vergunning waarmee ze nog drie jaar publieke radio en televisie kunnen blijven aanbieden. Dat heeft staatssecretaris van Cultuur Medy van der Laan donderdag aan de omroepen meegedeeld. De huidige vergunningen lopen op 1 september volgend jaar af. De nieuwe erkenningen zijn drie jaar geldig en lopen tot september 2008. Het kabinet streeft naar hervorming van de publieke omroep met ingang van september 2008. Het kabinet komt in het voorjaar met een visie op de rol van de publieke omroep na 2008. De visie zou nog deze kabinetsperiode tot wetgeving moeten leiden.

Volgens de staatssecretaris voldoen alle omroepverenigingen aan de eisen van de Mediawet. Van der Laan pleit wel voor meer samenwerking. De staatssecretaris vindt dat er geen goede taakverdeling tussen de televisienetten is en dat er te veel informatie en te weinig drama is. Verder ontbreekt een strategie om jongeren en allochtonen te bereiken, meent Van der Laan.

Het was tot voor kort onduidelijk of de Avro en de Tros een vergunning zouden krijgen. Zolang de omroepen onderzoek deden naar de mogelijkheid commercieel te worden, wilde Van der Laan geen vergunning verlenen. Maandag liet de Avro weten bij de Publieke Omroep te blijven. De Tros liet eerder weten niet commercieel te worden. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten