KPN mag geen gebruik maken van de kabelnetwerken van UPC om radio- en televisiesignalen naar consumenten te distribueren. Dat heeft de Opta besloten, naar aanleiding van een verzoek van KPN om toegang tot de kabel. Het telecombedrijf wilde haar eigen digitale radio- en televisiediensten via de kabelnetwerken aan gaan bieden, naast de reeds bestaande digitale TV-dienst via Digitenne. De NMa besliste al eerder dat KPN de kabelnetwerken niet op mag. Toch bestaat de kans dat KPN alsnog toegang zal krijgen tot de netwerken.
De Opta heeft de zaak van KPN om twee redenen afgewezen: KPN heeft niet voldoende onderhandeld met UPC en KPN zou niet aan de geldende voorwaarden voor toegang voldoen. Omdat KPN en UPC niet voldoende onderhandeld hadden was er ook nog geen sprake van een geschil (in de zienswijze van de Opta) waardoor er verder niet inhoudelijk naar de zaak gekeken kon worden. Daarnaast deed KPN een beroep op een artikel in de oude telecomwet, maar interpreteerde de voormalig monopolist dit wetsartikel te ruim. “Toegang kan slechts gevraagd worden voor de doorgifte van specifieke programma’s, terwijl KPN tot dusverre niet duidelijk heeft gemaakt om welke programma’s haar verzoek gaat”, aldus de Opta. KPN wil een brede kabeldienst starten.
Daarmee heeft KPN de zaak echter nog niet definitief verloren. In de loop van volgend jaar zal de Opta met een analyse komen van de markt. Aan de hand van de uitkomsten van deze analyse kan de Opta, met de nieuwe telecomwet in de hand, alsnog besluiten de kabelnetten open te gooien voor concurrentie. De Opta deed dit al eerder met onder andere het telecomnetwerk van KPN, wat ook bedrijven als Versatel en Wanadoo een kans zal geven om via ADSL een televisiedienst op te starten.
Versatel kocht onlangs de live-rechten van Eredivisie voetbal. Het telecombedrijf, waarvan John de Mol grootaandeelhouder is, wil via haar glasvezelnetwerk en de koperdraadjes van KPN (Last Mile) TV-, Internet- en telefoniediensten aan gaan bieden. Om dit te kunnen bereiken is Versatel momenteel fors aan het investeren in haar netwerk en de apparatuur. Ook Wanadoo wil een eigen netwerk aan gaan leggen voor soortgelijke doeleinden. De Franse Internetgigant introduceerde daarvoor onlangs de Livebox en experimenteert momenteel volop in Frankrijk. [MvD/Radio.NL]