Reclamecampagne tegen meeroken kinderen

Postbus 51 begint opnieuw met de anti-rookcampagne: ‘Roken? Niet waar de kleine bij is’. De campagne moet de gezondheidsschade door meeroken bij kinderen terugdringen, meldt de Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro). Stivoro-directeur Trudy Prins laat weten dat ‘sinds de start van deze campagne in 1997 het aantal kinderen dat aan tabaksrook wordt blootgesteld aanzienlijk is gedaald’.

De radio en tv campagne benadrukt dat niet-roken in huis noodzakelijk is als er kinderen zijn. Kinderen die meeroken, zegt Stivoro, krijgen in hun eerste levensjaren vaker last van luchtwegaandoeningen en middenoorontstekingen. Bovendien is het risico op wiegendood groter dan bij kinderen van niet-rokende ouders. In 1997 werd nog 48 procent van de kinderen thuis blootgesteld aan tabaksrook, zegt Prins. Dit jaar is dat nog maar 27 procent van de kinderen. “Het vasthouden en uitbouwen van dit positieve effect vergt echter regelmatige aandacht en herhaling van de boodschap. Daarom starten we met deze nieuwe serie reclamespotjes”, stelt de Stivoro-directeur.

De cijfers die Prins aanhaalt zijn van onderzoeksbureau TNS Nipo. Daaruit blijkt dat van alle gezinnen met kinderen van 0 tot 4 jaar, 27 procent van de kinderen thuis nog meerookt. In gezinnen waarvan de ouders zelf roken is dat zelfs 42 procent. In de laagste welstandklasse is blootstelling drie keer zo hoog als in de hoogste welstandklasse, zo stelt Stivoro.

Stivoro, in 1974 opgericht door KWF Kankerbestrijding, het Astma Fonds en de Nederlandse Hartstichting, financiert de Postbus 51-spotjes samen met het ministerie van Volksgezondheid. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten