RTV Oost uit de ether

Bewoners van het buitengebied die niet op de kabel zijn aangesloten, kunnen met ingang van 1 januari 2006 niet meer kijken naar de tv – uitzendingen van RTV Oost. Dit komt doordat de doorgifte van analoge televisie via de ether dan stopt. Door te stoppen met de doorgifte van het analoge tv-signaal, bespaart de rijksoverheid zo’n 12 tot 14 miljoen euro op de mediabegroting.

De landelijke omroepen zijn voorstander van de operatie omdat de landelijke zenders inmiddels allemaal via de sateliet zijn te ontvangen. De regionale zenders maken echter bezwaar, omdat zij dan niet meer in alle buitengebieden – waar geen kabel is – te ontvangen zijn.

Zo’n 95 procent van alle huishoudens in Nederland is aangesloten op een kabel. Ongeveer tussen de 300.000 en 400.000 huishoudens echter niet. Zij zijn voor de ontvangst van de televisiestations aangewezen op een schotel (satelliet) of op antenne, een spriet- of harkantenne (ether). De koepel van regionale omroepen, ROOS, pleit voor verspreiding van regionale televisie via de satelliet zodat alle huishoudens in de buitengebieden ook regionale tv kunnen ontvangen.

Dit kost echter geld. Exclusief technische kosten moet voor de huur van een satellietkanaal ten minste drie ton per jaar worden betaald. Dat is voor veel regionale omroepen, die toch al krap bij kas zitten, moeilijk op te brengen. [Stentor/Radio.NL]

Gerelateerde berichten