Sollicitatie voor voetbalrechten

Een voor één kwamen ze netjes langs. Alsof ze het belangrijkste sollicitatiegesprek van hun leven gingen voeren. De gegadigden voor de pakketten van de radio- en televisierechten van de eredivisie meldden zich maandag op afroep bij het statige hotel Lapershoek in Hilversum om hun bod op een van de pakketten toe te lichten. De jacht op de voetbalrechten is tot leven gekomen. Geïnteresseerde partijen waren maandag in Hilversum uitgenodigd hun in de afgelopen week overlegde bod te komen toelichten.

Hoofdrolspelers de NOS, vertegenwoordigd door directeur Gerard Dielessen, en John de Mol van Talpa. Zij zijn dé gegadigden voor het hoofdpakket: de uitzendrechten van de samenvattingen van de eredivisiewedstrijden. De NOS wil ze graag de komende drie jaar houden, De Mol wil ze gebruiken om zijn nieuwe zender de komende jaren op de kaart te zetten.

In de media wordt inmiddels druk gespeculeerd over het prijskaartje dat aan die rechten verbonden zou zijn. De Mol zou volgens De Telegraaf 40 miljoen euro over hebben voor de samenvattingen. De NOS zou 32 miljoen hebben geboden. Het Algemeen Dagblad schat de inzet van De Mol iets lager in: 36 miljoen euro. Beide partijen zwegen in Hilversum voor de buitenwereld over de hoogte van hun biedingen. Wel waren zowel Dielessen (NOS) als De Mol hoopvol gestemd over de afloop van de ‘sollicitatieprocedure’. “Ik blijf optimistisch. Anders hadden we niet eens hoeven praten”, zei Dielessen. “Ik ben hoopvol gestemd”, zei De Mol bij vertrek. “Gematigd optimistisch.”

De vraag is of de eredivisieclubs puur voor het geld kiezen of bijvoorbeeld ook rekening houden met de kwaliteit die de NOS de afgelopen veertig jaar heeft geboden. De Mol maakte duidelijk dat hij er alles aan wil doen de voornaamste rechten binnen te halen. “Zij vormen de ruggengraat van de nieuwe televisiezender. Mijn plannen zijn geen luchtkastelen. Ze vormen een onderdeel van een groter geheel. Ik denk dat de mensen van de ECV dat goed hebben begrepen.”

De NOS heeft een geconditioneerd bod gedaan, oftewel een bieding onder bepaalde voorwaarden. “We hebben gezegd wat we wilden zeggen en daarnaast nog enkele antwoorden gekregen. Op sommige vragen krijgen we nog antwoord. Ik heb de indruk gekregen dat we nog steeds een serieuze partij zijn voor de voetbalclubs. Als ik zou moeten kiezen wist ik het wel, maar het is de ECV die uiteindelijk beslist”, aldus Dielessen. De NOS heeft bij de radiorechten ook nog de concurrentie van BNR Nieuwsradio.

In Zeist kwamen bijna gelijktijdig de clubs bijeen voor de algemene vergadering van de KNVB. Ze hielden zich aan de zwijgplicht over de rechten. Iedereen had de mediaberichten gelezen, maar wilde er nauwelijks op reageren. “We gaan ons in elk geval niet rijk rekenen. Dat is in het verleden wel gedaan, met alle gevolgen vandien”, zei Martin Sturkenboom, voorzitter van FC Utrecht, met een verwijzing naar de perikelen over de teloorgang rond Sport 7.

In de vergadering zelf werd er volgens Henk Kesler, KNVB-directeur, met geen woord gerept over de verdeling van de voetbalrechten. “Echt we hebben er geen seconde bij stilgestaan. Het is best leuk als KNVB eens van een afstandje toe te kijken.” De Eredivisie CV (ECV) geeft de gegadigden rond 9 december antwoord op de bijeenkomst van maandag. De bieders hebben dan tot 15 december de tijd om eventueel met een tweede bod te komen. Op 22 december wordt duidelijk wie de ‘oorlog’ om de rechten heeft gewonnen. [Telegraaf/Radio.NL]