Supervolcano’ moet tv-hit van 2005 worden

De ultieme rampenfilm gebaseerd op aanvaarde wetenschappelijke gegevens. Supervulcano, over een enorme eruptie van een ondergrondse vulkaan in het Amerikaanse Yellowstone National Park, moet de televisiehit worden van 2005. De Britse zender BBC stak samen met televisiestations in de VS, Duitsland, Frankrijk en Japan in totaal 4,1 miljoen euro in dit twee uur durende docudrama.

Volgens verscheidene Britse ochtendkranten is het een van de duurste BBC-producties ooit, gemeten naar de relatieve korte duur van het programma. De betrokken enorme ondergrondse vulkaan bestaat echt. Volgens geologen komt de vulkaan elke 600.000 jaar tot leven en de laatste eruptie was al 640.000 jaar geleden.

In Supervulcano is in beeld gebracht wat de verwoestende gevolgen zijn van de eruptie: zeker 500.000 doden in de VS alleen en door de mondiale vervuiling van de atmosfeer en de daaruit volgende klimaatveranderingen nog eens tot een miljard doden in de wereld. Voor het programma is uitgebreid onderzoek gedaan in samenwerking met onder meer Amerikaanse overheidsinstellingen en toonaangevende geologen en meteorologen. [Antenne2/Radio.NL]

Gerelateerde berichten