Zoek
Sluit dit zoekvak.

Column: De paringsdans van ID&T

Radio 538 wil ID&T Radio voor de rechter slepen. Tenminste, als ze zich niet binnen vijf dagen aan de formatvoorschiften gaan houden. De voorschriften die ID&T grotendeels aan zichzelf te danken heeft. En de voorschriften die hun kaveltje een dikke 50 miljoen goedkoper maakte dan die van 538. Maar ja, ID&T wil lekker hits gaan draaien. Excusez moi, gewijzigde versies van platen die, natuurlijk geheel toevallig, in de top 40 staan. Dat niemand het verschil tussen het origineel en de edit hoort, tja, dat is een vervelend bijverschijnsel. Het is ronduit irritant voor ID&T dat juist het bijverschijnsel er voor zorgt dat Radio 538, geheel terecht, de aanval kiest.

Laten we nog even terug gaan naar 2003. De overheid besloot, in al haar wijsheid, een enorm gedrocht te gebruiken om de frequenties te verdelen. De consequenties – stations waar het geld met miljoenen tegelijk de deur uit gaat in plaats van binnenkomt – zijn u bekend. Echter, naast vier ‘vrije’ kavels, wilde de Nederlandse Staat ook wat afwijkende stations een kans geven om een etherfrequentie te bemachtigen. Daarnaast was het uiteraard niet de bedoeling dat de publieke omroepen te veel concurrentie zouden krijgen, dus voor dat doeleinde was het oormerken van een vijftal frequentiepakketten ook geen onhandig middel. Lees verder