Maastricht: Animal Planet en Cartoon/TVE erbij, Kink FM verdwenen

Naar aanleiding van reacties uit de samenleving heeft de programmaraad Maastricht + Eijsden (Nutsmaas) een uitbreiding van het pakket voorgesteld. TVE, Cartoon Network en Animal Planet zijn toegevoegd. Tevens wordt nu op het proefkanaal voor de radio X-FM doorgegeven waardoor echter doorgifte van Kink FM is komen te vervallen in Maastricht.

TV-aanbod uitgebreid
Animal Planet, het dierenkanaal van Discovery, is per 1 februari 2005 in een 24-uurs programmering doorgegeven. Daarnaast zal Nutsbedrijven Maastricht op veler verzoek de zenders TVE en Cartoon Network gaan uitzenden. Deze zenders zullen samen één kanaal delen. Cartoon Network is dagelijks te zien van 07.00 tot 19.00 uur. In de restende tijd wordt de Spaanse zender TVE uitgezonden. De nieuwe programma’s zijn te vinden op kanaal 46+ (672 mhz) en kanaal 52+ (720 mhz) Met de toevoeging zijn nu 34 analoge tv-kanalen in gebruik.
 
Radio-aanbod beperkt
In het radiopakket wordt radio X-FM in 2005 als proefzender doorgegeven. Radio X-FM krijgt hiermee, op advies van de Programmaraad, een jaar de tijd om zich te bewijzen als passende zender in het huidige radiopakket. De keuze voor X-FM is onder andere gebaseerd op een poll op website van Nutsmaas.

Aan deze poll deden ook FunX en Juize FM mee. Ondanks het feit dat een overweldigende meerderheid via deze poll op Juize FM stemde heeft de programmaraad deze zender niet gekozen. De programmaraad had namelijk het sterke vermoeden (onmogelijke aantal reacties in verhouding tot de regio Maastricht) en aanwijzingen (verspreiden van oproepen door Juize) dat deze poll gemanipuleerd werd doordat Juize FM landelijk hun luisteraars opriep hierop (meerdere malen) te stemmen.

Radio Veronica, dat tot op heden als proefzender op de kabel zat, is door de programmaraad gepromoveerd als nieuwe, permanente radiozender. Radio Veronica zal daarom voortaan in plaats van KINK-FM worden doorgegeven. Dat er een zender moet verdwijnen, waarbij zonder enige vooraankondiging de keuze op de enige aanwezige alternatieve popzender is gevallen, komt doordat het aantal radio-kanalen kennelijk niet kan worden uitgebreid.

Momenteel worden 26 FM-zenders doorgegeven door Nutsmaas. Dit is het wettelijk minimum aantal zenders van 25 (waar tevens de programmaraad zwaarwegend over adviseert) plus een proefkanaal. In het overgrote deel van Limburg waar Essent de zender-indeling verzorgt zijn overigens 39 FM-programma’s via de kabel te ontvangen.

Een frequentie overzicht geldig voor Maastricht & Eijsden via onderstaande link. [JHV/Nutsmaas]