Search
Close this search box.

Heavy metal veroorzaakt klaplong

Harde muziek als heavy metal kan vaak leiden tot grote schade aan het longstelsel met zelfs een levensbedreigende klaplong tot gevolg. Een op de vijf patiënten die een klaplong ontwikkelen, is vooraf blootgesteld aan te hoge geluidsniveaus op pop- of rockconcerten. Dat blijkt uit onderzoek onder patiënten tussen en de 15 en 25 jaar met een klaplong, meldde zaterdag het Vlaamse dagblad Gazet van Antwerpen op basis van onderzoek van de Brusselse hoogleraar Noppen.

Ook het te luid spelen van muziek in een auto of thuis kan leiden tot een klaplong, aldus het onderzoek. Hevige bassen en zware muziekfrequenties veroorzaken vaak trillingen in de longen, waardoor scheurtjes kunnen ontstaan en de long kan inklappen. Vervolgens komt lucht terecht in de borstholte. Dat leidt dan weer tot hevige kortademigheid. Een klaplong herstelt over het algemeen vanzelf, maar kan soms dodelijk zijn. [Antenne2/Radio.NL]

Gerelateerde berichten