Search
Close this search box.

Laatste bedrijven NOB verkocht

NOB Holding en investeringsmaatschappij Nimbus hebben overeenstemming bereikt over de verkoop van de NOB-bedrijven DutchView, Ciris en DutchView ENG, het voormalige CamCompagny. Het afstoten van de bedrijven maakt deel uit van de privatisering van het Nederlands Omroep Bedrijf (NOB). Die wordt naar verwachting nog dit jaar afgerond. Behalve Nimbus neemt ook Frieslandbank Participaties deel in de drie verkochte mediabedrijven. NOB en Nimbus hadden in december van het afgelopen jaar al een principeovereenkomst over de verkoop bereikt. De afgelopen maanden zijn de laatste details van de overdracht uitgewerkt.

Ed van Dijk, senior partner van Nimbus, is tevreden over de afronding van de verkoop. ,,Wij kunnen ons nu volledig concentreren op de bedrijven zelf. Er gebeurt van alles in de televisiewereld en Ciris, DutchView en DutchView ENG staan klaar om in te spelen op de nieuwe ontwikkelingen. Wij zijn gedurende het proces enthousiast geraakt over de bedrijven en kijken uit naar de samenwerking”, aldus Van Dijk.

Ook Marius Jonkhart, president-directeur van NOB Holding, is blij met de transactie. ,,De drie bedrijven vormen gezamenlijk een prachtig hart van het oorspronkelijke, Nederlandse bedrijf. Zij zijn moeilijke jaren met veel veranderingen doorgegaan, maar staan dan nu eindelijk recht op eigen benen met twee stevige en professionele aandeelhouders. Ik wens hen veel succes”, zegt Jonkhart.

DutchView is het Nederlandse meer-camerabedrijf van NOB Holding en is gespecialiseerd in het maken van televisieopnamen in studio’s en met reportagewagens. Ciris is gespecialiseerd in het nabewerken van televisieopnamen, terwijl DutchView ENG zich op de zogenoemde één-cameraopnamen en verhuur van opnamemateriaal richt. De drie bedrijven gaan functioneren in DutchView Holding, dat zal worden geleid door Bernhard Kobes. Er werken vijfhonderd mensen en de omzet in 2004 bedroeg 55 miljoen euro.

De verkoop vindt plaats in het kader van de privatisering van het staatsbedrijf NOB. Eerder verkocht NOB Holding onder meer het mediapark in Hilversum aan TCN en een vijftal andere bedrijven op het gebied van opnames en nabewerking in Nederland, België, Duitsland en Hongarije aan de United Broadcast Facilities. Na de verkoop van deze drie bedrijven resteert bij NOB Holding alleen nog de werkmaatschappij NOB Cross Media Facilities, het bedrijf dat de uitzendprocessen voor de publieke omroepen verzorgt. NOB Cross Media zal in de loop van dit jaar worden overgedragen aan de publieke omroep. NOB Holding zal daarna nog enkele jaren als lege holding blijven bestaan om de transacties af te wikkelen en zal daarna worden opgeheven. De verkoopprijs van de drie bedrijven is niet bekendgemaakt. [Bert-Jan Klein/Eemlander/Radio.NL]

Gerelateerde berichten