Search
Close this search box.

Omroepersoneel zet actiespotjes klaar

Al vele maanden lopen de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de publieke omroep. Het overleg zit vast, maar de werkgevers zoeken toenadering. Het omroeppersoneel dreigt acties nu hun ultimatum afloopt. ,,De omroepen hebben een bezuiniging van 80 miljoen euro opgelegd gekregen en proberen die door te voeren door flink op de cao in te hakken. Moderniseren van de cao, noemden ze dat”, zegt Thomas Bruning, die namens de journalistenvakbond NVJ de onderhandelingen voert. ,,Er zit bij de werkgevers geen enkele beweging in. In november zegden ze de bestaande cao zelfs op. Er zijn 2000 handtekeningen verzameld en aangeboden en ook daar zijn ze ongevoelig voor.”

De werkgevers willen een loonkostenbesparing van ruim tien procent, het omroeppersoneel vindt dat er al genoeg op het loon is ingeleverd. ,,De salarissen zijn sinds begin 2003 niet meer gestegen. Er is al genoeg bijgedragen aan de bezuinigingen.” Het omroeppersoneel vindt dat de werkgevers hen in de kou laten staan, terwijl er juist een front gevormd zou moeten worden tegen de Haagse bezuinigingsdreigingen.

Ander groot pijnpunt in de onderhandelingen is het contractenbeleid van de omroepen. Bruning: ,,De omroepen bieden personeel telkens kortlopende contracten aan en houden ze zo aan het lijntje. Veel omroepmensen gaan zo in een soort caroussel langs de omroepen. Onfatsoenlijk. Kijk naar de commerciële omroepen: die zorgen veel beter voor hun personeel. Bruins Slot (voorzitter van de raad van de bestuur van de publieke omroep, red.) vindt dat ook. Maar toch worden we het niet eens.”

De moeizame onderhandelingen, zegt Bruning, komen ook doordat de werkgevers allemaal met een eigen achterban te maken hebben. ,,Telkens als we het eens proberen te worden, moeten ze ruggespraak plegen en dan zit er altijd wel weer een omroep bij die dwars gaat liggen.”

De afgelopen dagen heeft het omroeppersoneel radio- en tv-spotjes gemaakt waarin ze protesteren tegen de cao-koers van hun werkgevers. Die worden op radio en tv uitgezonden als het ultimatum afloopt zonder dat er tegemoet is gekomen aan de eisen van het omroeppersoneel. Nadat het ultimatum werd gesteld, hebben de omroepen nog wel informeel toenadering gezocht. ,,Ze beseffen dat er nu iets moet gebeuren. Maar ik ben niet optimisch”, aldus Bruning. Vandaag is het laatste officiële overleg, vanavond loopt het ultimatum af.

De werkgevers zelf, zegt een woordvoerder van de publieke omroep, zijn minder pessimistisch: ,,Er wordt met elkaar gesproken. Dat betekent dat er beweging in zit. Want we hebben de afgelopen maanden ook perioden gehad dat er helemaal niet werd gepraat.” [Trouw/Radio.NL]

Gerelateerde berichten