Search
Close this search box.

De toekomst van de lokale omroep (1)

Op de algemene ledenvergadering van de Olon op 18 april hield Jan van Cuilenburg, voorzitter van het Commissariaat voor de Media (CvdM), de toespraak “Bouwen aan een gezonde toekomst voor de lokale omroep”.

In de toespraak beveelt Cuilenburg schaalvergroting, oftewel samenwerking tussen meerdere lokale omroepen, aan om de toekomst van de lokale omroep veilig te stellen. Ik citeer: “De tijd van hobbyisme bij de lokale omroep is zo langzamerhand echt voorbij”. Volgens Cuilenburg moeten de lokale omroepen meer samenwerken om zo volwaardige radio-omroepen te worden met meer budget en professionaliteit. Ik kan het er eigenlijk alleen maar mee eens zijn en ik denk dat ik niet de enige ben. 

Het valt nou eenmaal niet mee om de programmering met voldoende lokale informatie te vullen als je uitzendt voor een gemeente met een handvol inwoners. En onder die inwoners moet je dan ook nog eens voldoende mensen zien te vinden om een fatsoenlijk radioprogramma te maken. Ga er maar aan staan.

Het idee van streekradio is daarom zeker aan te bevelen. Maar wie tussen de regels door heeft gelezen heeft gemerkt dat de toespraak van Cuilenburg ook een impliciete waarschuwing inhoudt: het CvdM gaat lokale omroepen strenger controleren en voorziet hierbij problemen voor omroepen waarvoor de eisen te zwaar zijn. Nu wordt er nog wel eens wat gedoogd maar dat is binnenkort verleden tijd. Ik hoop dat u zich als lokale omroep goed realiseert wat hiervan de gevolgen kunnen zijn. Zo wordt in de toespraak van Cuilenburg het voorbeeld gegeven van de lokale omroepen van Amstelveen en Spijkenisse die hun zendmachtiging kwijtraakten aan een andere gegadigde. Als uw omroep niet meer aan de eisen voldoet kunt u straks uw zendtijd en dus uw radiostation kwijtraken! Lees verder

Gerelateerde berichten