Headlines uit de krant: dinsdag 26 april

KPN hoeft van minister Brinkhorst van Economische Zaken (EZ) het belang in Digitenne niet terug te brengen, wanneer het telecombedrijf televisieprogramma’s via een snelle breedbandinternetverbinding (ADSL2+)gaat distribueren. Dat stelde de minister maandag in een schriftelijke reactie op Kamervragen. Volgens Brinkhorst heeft de mededingingsautoriteit NMa geen reden om aan te nemen dat er een economische machtspositie zal ontstaan.

Het telecombedrijf mocht vorig jaar onder voorwaarden haar 30%-belang in Digitenne, televisie via de ether, uitbreiden tot 40%. Aangezien KPN 40% van het stemrecht en de meerderheid van het financiele belang in Digitenne bezit, werd de onderneming op 1 december geconsolideerd. De Digitenne-deelneming staat voor EUR 12 miljoen op de balans. Lees verder

PCM
De titel van de fusiekrant die uitgevers PCM en Wegener willen vormen, wordt een combinatie van bestaande namen van de deelnemende bladen. Dat hebben de uitgeefconcerns maandag laten weten. Een lezer in de regio Utrecht zal vanaf eind augustus bijvoorbeeld het ‘AD Utrechts Nieuwsblad’ door de bus krijgen. Buiten de betrokken regio’s blijft de krant AD heten. Naast het Algemeen Dagblad en Utrechts Nieuwsblad/Amersfoortse Courant zijn in de plannen het Rotterdams Dagblad, Haagsche Courant/Goudsche Courant, De Dordtenaar en de Rijn en Gouwe betrokken. AD-hoofdredacteur Jan Bonjer wordt hoofdredacteur van de nieuwe combinatiekrant, die op tabloidformaat gaat. Lees verder

Digitenne
Minister Brinkhorst van Economische Zaken deelt niet de zorg van een meederheid in de Tweede Kamer, dat KPN een te grote machtspositie krijgt bij het doorgeven van televisiebeelden. Kamerleden van PvdA, VVD en (GroenLinks) stelden hierover vragen, nadat het telecomconcern had aangekondigd een groot deel van het vaste netwerk vanaf eind dit jaar van ADSL2+ te voorzien, een snelle computerverbinding die ook gechikt is voor doorgifte van televisiebeelden. KPN kan bovendien televisiebeelden doorgeven via Digitenne, een digitale etherverbinding. Lees verder

ONM
De ONM-cast heeft een verdrietig weekend achter de rug. De acteurs en actrices, die vrijdagavond te horen kregen dat hun soap definitief van het scherm verdwijnt, hadden moeite te geloven dat het doek echt gevallen is. ” Je houdt je vast aan elke strohalm”, zegt Annemieke Verdoorn die tien jaar lang de rol van ziekenhuisjuriste Joyce Couwenberg vertolkte. Lees verder

Multikabel
De Noordhollandse tv-kabelexploitant Multikabel komt waarschijnlijk in handen van het Amerikaanse investeringsbedrijf Warburg Pincus, zo melden betrouwbare bronnen en Dow Jones. Voor de verkoop van Multikabel wacht de huidige eigenaar, de Duitse kabelaar Primacom, nog de laatste goedkeuring af van enkele investeerders in het fonds van Warburg Pincus LLC, een Amerikaans beleggingsfonds. De woordvoerder van Primacom was niet bereikbaar, die van Multikabel weet alleen nog dat Primacom pogingen onderneemt om Multikabel te verkopen. Lees verder

PCM
De titel van de fusiekrant die uitgevers PCM en Wegener willen vormen, wordt een combinatie van bestaande namen van de deelnemende bladen. Dat hebben de uitgeefconcerns maandag laten weten. Een lezer in de regio Utrecht zal vanaf eind augustus bijvoorbeeld het ‘AD Utrechts Nieuwsblad’ door de bus krijgen. Buiten de betrokken regio’s blijft de krant AD heten. Lees verder

Storing
Duizenden televisiekijkers zijn vorig jaar geconfronteerd met een prehistorisch verschijnsel: sneeuw op hun scherm. Storing was in het tijdperk van de dakantenne een alledaags gegeven, maar de komst van de kabel maakte daar een einde aan. Nu is de beeldruis terug, als gevolg van een techniek die juist een nog scherper tv-beeld belooft. De boosdoener is de digitale ether-tv, die in 2002 in Nederland is geïntroduceerd door Digitenne in Hilversum. Onder bepaalde omstandigheden kunnen televisietoestellen tot op twintig kilometer van een zendmast van slag raken. In 2002, toen Digitenne zijn eerste proefuitzendingen had, kwamen er tegen de tweeduizend klachten binnen. In 2003, toen digitale tv bereikbaar werd voor de regio’s Amsterdam, Haarlem, Alphen aan de Rijn, Hilversum en Almere, liep dat aantal op tot vijfduizend. Vorig jaar telden kabelbedrijven in Nederland liefst 25duizend meldingen van sneeuw en ruis op de tv. Lees verder

Will
In tegenstelling tot eerdere berichten komt er toch een achtste en misschien negende seizoen van de comedyserie Will & Grace. Het maken van de laatste seizoenen was nog onzeker omdat de acteurs niet tevreden zouden zijn over hun salaris. Lees verder

Reizen
Michael Palin heeft genoeg gereisd. Na bijna twintig jaar stopt hij met het maken van grote televisieseries over zijn reizen, meldde zondag de Britse krant The Sunday Times. Volgens Palin zal hij nooit meer zijn laatste serie, ‘Himalaya’, kunnen overtreffen. “Ik had een fantastisch team en ik denk niet dat ik ooit zo veel geluk zal hebben”, aldus de ex-Monty Python. Lees verder

Bea
Koningin Beatrix praat openhartig over haar functie van staatshoofd en koningin in het programma ’25 Kroonjaren, Koningin Beatrix 1980-2005′. Dat zendt de NOS speciaal in het kader van haar 25-jarig jubileum uit. Dat kondigde hoofdredacteur L. Andersson van NOS Actueel maandagmiddag aan tijdens een persvoorbeschouwing. Het programma, waarin de koningin ruim een uur in gesprek is met hoogleraar en rechtsfilosofe Dorien Pessers, is onderdeel van een drie dagen lange reeks uitzendingen in het teken van het zilveren jubileum van de Koningin. Andersson: ,,Ze praat openhartig zoals ik haar nog nooit eerder heb zien doen.” De NOS zendt het programma op 28 april uit. Lees verder

Alex FM
Iedere fietser in Amsterdam is er minimaal een keer tegenaan gereden: Alex FM, altijd met een nette maar ook verleidelijke vrouw. De hele stad is volgeplakt met posters. Terwijl Onderweg Naar Morgen is geschrapt bij Yorin, kwam muziekzender The Box vorige week met een nieuwe soap: Alex FM. De programmatische face lift op prime time moet de zender een vrouwvriendelijker uiterlijk geven. Maar ook buiten die drie uurtjes zijn gevolgen van de nieuwe wind te voelen. Een vooraf goedgekeurde en al lang lopende reclamecampagne rondom de pikante 911-Alert feesten in Zaandam, is geschrapt. Te pittig voor Alex en haar vriendinnen.
Organisator Ruben Fernhout geeft toe dat zijn feesten behoorlijk pikant zijn: “Net als in de house gebeurde, mixen we sex en muziek. Dat gaat er best ruig aan toe op zo’n avond. Maar in de spotjes zie je niet meer dan een paar billen. We hebben het bewust heel netjes gehouden. In de clips van N.E.R.D. of 50 Cent zie je echt veel meer. En die kunnen kennelijk nog wel.” Lees verder

Gerelateerde berichten