Headlines uit de krant: maandag 25 april

Na John de Mol keert ook de andere mediatycoon van weleer, Joop van den Ende, terug op de televisie. Na ruim vijf jaar afwezigheid gaat de 63-jarige miljardair vanaf begin volgend jaar investeren in binnen- en buitenlandse tv-producenten, tv-zenders en programma’s.

‘Ik heb nu eenmaal te veel contacten in en kennis van de tv-wereld om er niets mee te doen’, zegt Van den Ende. ‘Mijn hart ligt bij televisie.’ Lees verder

Piraten
Marianne Weber, André Hazes en Marco Borsato. Allemaal schoven ze aan de microfoon van Dolf Freund (55) voorbij. Twaalf jaar lang zond hij vanuit de Utrechtse Koppestokstraat Radio Eendracht uit. De radiopiraat was een begrip. Niet alleen in de Geuzenwijk, maar in de hele Utrechtse regio. ,,We waren tot in Lelystad te horen.’’ Radio Eendracht begon in 1983 met de fusie van twee zendamateurs. Hannes de Lil zond uit vanuit de Koppestokstraat, Dolf Freund had zijn eigen zender een stukje verderop in Zuilen. ,,We kwamen met elkaar in contact en hadden zoiets van: we kunnen wel los van elkaar aan blijven klooien, maar we kunnen ook de handen ineenslaan. Zo is Radio Eendracht ontstaan,’’ vertelt Freund. Lees verder

Reclame
Kinderen zijn heel goed in staat om door reclames heen te prikken. Slechts 16 procent denkt dat in reclames de waarheid wordt verteld. Tweederde vindt reclame ronduit vervelend. Dat blijkt uit een onderzoek van Qrius in samenwerking met de Consumentenbond en kinderkrant KidsWeek, dat deze week is verschenen. De drie organisaties hebben de Reclame Opinie Commissie voor Kids (R.O.C.K.!) opgericht, die bestaat uit een representatieve groep kinderen van 10 tot en met 15 jaar. Vier keer per jaar doet Qrius onderzoek naar de invloed van reclame op kinderen. Lees verder

Jack
Jack van Gelder blijft bij de NOS. De presentator voerde gesprekken met Talpa, het mediabedrijf van John de Mol, maar koos ervoor bij zijn huidige werkgever te blijven. ,,Ik blijf tot mijn pensioen”, zei Van Gelder vrijdag. De 54-jarige Van Gelder is in vaste dienst bij de NOS. Lees verder

Vlieger
Het Franse ChemTox laboratorium heeft sporen van cocaïne aangetroffen in het haar van de Nederlandse ondernemer Erik de Vlieger, die zich begin dit jaar terugtrok uit zijn imperium, de IMCA Group. In een onderzoeksrapport schrijft forensisch toxicoloog dr. Pascal Kintz, dé Europese autoriteit op het gebied van onderzoek naar sporen van drugs dat De Vlieger wél cocaïne heeft gebruikt. Volgens Kintz gedurende de laatste zes maanden zelfs één of twee keer. Overigens is het bezit van cocaïne strafbaar, maar het gebruik zelf niet. Lees verder

Stoorzender
Technici van het Vaticaan hebben in de Sixtijnse Kapel een systeem geïnstalleerd waardoor het gebruik van mobiele telefoons tijdens de pausverkiezing onmogelijk wordt gemaakt. Dit heeft Vaticaan-woordvoerder Joaquín Navarro-Valls zaterdag meegedeeld tijdens een persconferentie. Lees verder

Nieuwslezer
Philip Freriks, boegbeeld van het Acht Uurjournaal, maakt op 27 april zijn debuut in het theater. Dat heeft het opera- en muziektheatergezelschap I piccoli holandesi zondag bekendgemaakt. Freriks leest tijdens een voorstelling van opera- en muziektheatergezelschap I piccoli holandesi voor uit het boek De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha. Lees verder

Gerelateerde berichten