Een meerderheid van de Tweede Kamer is het eens met de keuze van het Commissariaat voor de Media de zendtijd voor islamitische stromingen te verdelen tussen het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en de Nederlandse Moslim Raad (NMR). Staatssecretaris van Cultuur Medy van der Laan zegt het ‘jammer’ te vinden dat de beide organisaties niet met elkaar willen samenwerken, maar noemt het een ‘wijs’ besluit van het commissariaat. “Ik had graag gewild dat ze hadden samengewerkt, maar respecteer de afweging die is gemaakt.”
De NMR en het CMO zijn er niet in geslaagd tot een gezamenlijke stichting te komen, een voorwaarde om zendtijd te krijgen. Het commissariaat is daarom ‘bij hoge uitzondering’ afgeweken van het uitgangspunt dat alleen aan hoofdstromingen van een kerkelijke of geestelijke organisatie zendtijd wordt toegewezen.
De beide partijen krijgen ieder de helft van 195 uur radiozendtijd en 65 uur zendtijd voor televisie. Momenteel draagt alleen de NMR zorg voor de uitzending van islamitische programma’s. De NMR heeft de invulling van de zendtijd voor moslims in Nederland sinds 1993 gedelegeerd aan de Nederlandse Moslim Omroep (NMO).
De oppositiepartijen in de Tweede Kamer vinden dat er van de toegewezen zendtijd een verkeerd signaal uitgaat. GroenLinks-Tweede-Kamerlid Ineke van Gent noemt het een ‘premie voor ruziemaken’. De LPF, de PvdA en GroenLinks dringen er bij de staatssecretaris op aan het besluit van het commissariaat te schorsen, maar dat gaat volgens Van der Laan te ver. “De wet verbiedt mij er iets over te vinden, tenzij het in strijd is met de wet of in strijd met het algemeen belang en die situatie is niet aan de orde.”
Tweede-Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) is van mening dat het CMO beïnvloed wordt door andere landen en wil dat Van der Laan de inhoud van de programma’s van het CMO gaat monitoren. Van der Laan geeft aan dit niet van plan te zijn. Volgens haar zijn er geen aanwijzingen dat sprake is van buitenlandse invloeden. “Kerkelijke genootschappen krijgen geen inhoudelijke toets. De wet voorziet daar niet in, we hebben vrijheid van pers, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst. Wij willen geen bevoegdheden, daar hebben we het reguliere strafrecht voor.”
Het Commissariaat voor de Media geeft donderdag een inhoudelijke toelichting op het besluit om de zendtijd aan de twee partijen te geven. [Novum/Radio.NL]