Search
Close this search box.

Radiostations verbreden format: Jack FM’s veroveren de Verenigde Staten

Het lijkt erop dat de Amerikaanse radiomarkt flink aan het veranderen is. Tot nu toe waren vooral de smalle geformatteerde radiostations succesvol, maar daar lijkt een einde aan te komen. De huidige analoge (AM/FM) radio krijgt steeds meer concurrentie van nieuwe (digitale) mogelijkheden zoals de iPod, webradio en de satellietradio. Het gevolg is dat de Amerikaanse radiostations weer steeds breder gaan worden en andere/nieuwe formats aanboren.

De komende weken blikt Radio.NL op de veranderende radiomarkten in de Verenigde Staten. Vandaag deel 1 in deze reeks: Jack FM’s veroveren de Verenigde Staten.

De steeds sterker wordende concurrentie in de Amerikaanse radiomarkt dwingt vele radiostations tot nieuwe en andere formats. De afgelopen tientallen jaren was het in de Verenigde Staten een trend om steeds meer smalle geformatteerde stations te starten. Hiermee konden muziekliefhebbers altijd wel een station vinden dat alleen maar hun favoriete muziek uitzond. Vele radioformats zijn in de VS inmiddels al uitgetest, van bijvoorbeeld All-Beatles of Religieuze Newstalk tot R&B, Hip-Hop of Active Rock. Vele formats zijn ook alweer gesneuveld. Toch was er één format dat, tot een paar jaar geleden, niet te horen was op de radio. Een format waarbij alles mag en niets verboden is: Jack FM – Playing what we want.

In tegenstelling tot de smalle geformatteerde stations heeft Jack FM geen 200 � 300 verschillende titels op de playlist staan, maar minstens 1200. De muziek wordt ook niet meer bepaald aan de hand van het format of de periode waaruit het komt, maar op contrast. Want Jack FM pretendeert dat je maar nooit weet wat er komt. Net een soort mp3 speler die in de “shuffle” stand staat. En dat kan wel kloppen, want welk ander format springt zo hak-op-de-tak qua muziek als Jack? Kijk hieronder maar eens naar de playlist van en gemiddeld uurtje van Jack FM in Denver:

Def Leppard – Let’s get rocked
Swing Out Sister – Break out (1987)
John Mayer – Why geaorgia
KC & The Sunshine Band – Shake your booty (1976)
Genesis – Man on the corner (1982)
Melissa Etheridge – I’m the only one (1994)
Hall & Oates – She’s gone (1977)
Falco – Rock me Amadeus (1986)
T’Pau – Heart and soul (1987)
Journey – Feeling that way
Des’ree – You gotta be
Madonna – Like a prayer (1989)
Motels – Suddenly last summer (1983)
Bad Company – Feel like makin’ love (1976)
M.C. Hammer – U can’t touch this

De afgelopen 70 jaar was radio een stabiel en succesvol medium. Dat is het overigens nog steeds, maar de concurrentie wordt steeds groter. Vooral nu digitale mp3-spelers als de iPod als warme broodjes over de toonbank gaan, of de reclamevrije Satellietradio (zoals XM en Sirius) in de Verenigde Staten steeds meer in opmars is.

Toch vertrouwen de meeste stations nog steeds op hun compleet op onderzoek gebaseerde programmering en de kracht van beperkte en smalle playlists/hoge rotaties. Hierbij worden platen getest onder de luisteraars en de platen die het beste uit de bus komen, worden dan ook veelvuldig (grijs) gedraaid. Veel erger dan de Nederlandse stations overigens doen.

Langzamerhand beginnen diverse stations echter hun playlist te verruimen en/of het Jack FM format aan te nemen. Inmiddels bestaat Jack al in verschillende gedaanten die luisteren naar de naam: Bob, Ted (Columbus), Doug (Detroit) of Hank (Indianapolis). De laatstgenoemde is overigens nieuw en draait voornamelijk country. Deze stations lijken qua format sprekend op Jack maar dragen een andere naam. Dit heeft alles met rechten te maken. Voor de naam Jack FM moet flink in de buidel getast. Op dit moment zijn er in de VS slechts acht echte Jack FM’s in de lucht, terwijl er al tientallen kopieën zijn met een andere naam.

Een aantal jaren geleden werd het format en concept van Jack bedacht door Cadillac Jack Garret Jack startte in eerste instantie als internetstation, maar kort daarop kocht Rogers Communications de rechten voor de naam Jack en de slogan voor Canada. Daarmee ging Jack FM letterlijk de lucht in, want Vancouver mocht als eerste kennismaken met Jack FM via CKLG op 96.9 FM. Inmiddels is Jack ook in de verenigde Staten al geïntroduceerd. KJAC in Denver had precies een jaar geleden hiermee de primeur.

Het format van Jack FM heeft zich de afgelopen jaren al ruimschoots bewezen in onder andere Vancouver en Calgary. Al lijkt het succes alweer wat te temperen vanwege de veranderde concurrentie. Jack FM in Vancouver scoorde in het najaar van 2003 13,4% marktaandeel. Vandaag is dat nog 8,9%. In Calgary vierde Jack in de zomer van 2003 hoogtij, toen het marktaandeel, vanwege de formatswitch, plotsklaps omhoog schoot van 4 naar 19%. Tegenwoordig scoort het station 12,3% marktaandeel en staat daarmee op de derde plek.

Inmiddels zijn er in de Verenigde Staten al Jack FM’s te vinden in Denver, Dallas, Indianapolis, Kansas City, Salt Lake City en sinds kort ook in Los Angeles. Hier wisselde Arrow 93.1 (KCBS) na 11 jaar haar classic rock format in voor het Jack format. Opvallend is dat alle Jack FM’s in de VS (nog) geheel non-stop zijn, terwijl de Canadese edities al zijn uitgegroeid tot volwaardige stations met gepresenteerde programma’s.

Binnenkort deel 2: FM-band van Indianapolis op de schop. [RadiosZene/FMQB/R.S./Radio.NL]