Het Radio.NL jaaroverzicht van: augustus 2008

Radio.NL publiceerde ook in 2008 elke eerste week van de maand een overzicht van wat er in die maand gebeurde in de mediawereld. Tijdens de laatste dagen van het jaar 2008 zullen alle overzichten herhaald worden om het jaar nog één keer voorbij te laten komen. Vandaag kijken we terug op de maand augustus 2008.

Ruud de Wild is echt de weg kwijt
En weer een interview waarin Ruud de Wild zichzelf tegenspreekt. Waarom besteden we er eigenlijk nog aandacht aan. In dit interview noemde Ruud zijn nieuwe werkgever Q-music een truttenzender, en de makers van ‘Big Brother’ net zo debiel als de mensen die in het huis zitten. In een zeldzame reactie liet John de Mol vervolgens weten dat hij het aardig zou vinden als Ruud zijn salaris voor het presenteren van ‘Big Brother’, zo’n 40.000 euro, dan maar aan een goed doel zou geven. John zou het bedrag verdubbelen. Laf als altijd ging Ruud hier dan weer niet op in.

Radio 1 in het nieuw
De Radio 1 programmering is flink in het nieuw gestoken in de hoop de luistercijfers enigzins te stabiliseren. Het plan is om nog sneller meer nieuws te brengen. Dit ten koste van door sommige omroepen gewenste ellelange diepteverhalen. In de ochtend komt duopresentatie, en door de hele dag komen er nieuwsflitsen. Of de vele vastgeroeste presentatoren ermee overweg kunnen moeten we maar afwachten. Er is inmiddels wel flinke kritiek op de nieuwe vormgeving.

Rick van Velthuysen en Erik de Zwart naar Veronica
De geruchten gingen al maanden, maar de deal is eindelijk rond. Rick van Velthuysen is Radio 538 beu en vertrekt naar Radio Veronica. En dat is bijzonder, want Van Velthuysen was de laatste 538-jock van het eerste uur.

Dat betekent het einde van het bijzonder populaire ‘MiddenInDeNachtRick’, maar niet van ’Weekend Rick’, want dat keert weer terug. Op vrijdagavond gaat Rick ‘de Volle vrijdag van van V’ presenteren. In het persbericht stelde Rick dat hij zijn hele leven al ‘Veronica’ wilde zeggen, en dat werd in zijn eerste uitzending met flink wat jingles begrapt.

Die jingles waren makkelijk gemaakt, want stationvoice Erik de Zwart gaat ook weer een paar uurtjes in het weekend achter de microfoon zitten voor het Top 40 Hitdossier. En dat klinkt errug vertrouwd. Voormalig ochtendjock Patrick Kicken komt trouwens in de avond terecht. Door het vertrek van MIDNR gaat de nachtprogammering van 538 ook op de schop. Eindelijk komt er wat meer ruimte voor jong talent.

100%NL probeert het met Playboybunnies
Na Daphne Dekkers en Myrna Goossen, heeft nu ook Tanja Jess een programma gekregen op 100%NL. Later in de maand kwam daar ook nog Elsemieke Havinga bij. Vreemd, want die heeft nog niet in de Playboy gestaan. De stap van Jess was overigens nog ff schrikken voor Sky Radio, want daar was Tanja al een aantal jaren de vrouwelijke stem van.

Buitenlands nieuws
Duitsland
Voor Sky Radio kwam er een einde aan het buitenlandse avontuur onder de eigen naam. In Hessen verdween het station namelijk uit de ether en werd het vervangen door de pop-rockzender BOB. Eén van de deejays die op BOB te horen is, is radioveteraan Rik ‘Der alte Ami’ De Lisle. Diezelfde De Lisle keerde ook terug in de ether van Berlijn met een programma op RS2.

Denemarken
In Denemarken wist Radio 100FM opnieuw een aantal nieuwe etherfrequenties te bemachtigen. Tevens startte het met een nieuwe ochtendshow.

Verenigd Koninkrijk
Meer frequentienieuws, want in het Verenigd Koninkrijk werden twee middengolffrequenties van het oldiesnetwerk Gold uitgeschakeld.

België
De VRT domineerde het medianieuws uit Vlaanderen. Allereerst vierde Radio 2 de 2000ste uitzending van de Top 30. Bij Studio Brussel verhuisde middagdeejay Tomas de Soete naar de ochtend. Hij vervangt hiermee Peter van de Veire, die weer in verband werd gebracht met Donna. De VRT zou namelijk de stekker uit Donna willen trekken en het vervangen door een nieuwe hitzender rondom Van de Veire.

Amerika
En in de Verenigde Staten vierde de hitzender Z100 zijn 25e verjaardag. Radio.NL besteedde hier in vier delen uitgebreid aandacht aan.

Algehele uitverkoop
In augustus werden er ook weer de nodige radiostations in de etalage geplaatst. In de Verenigde Staten plaatste CBS Radio 50 radiostations in de verkoop, Clear Channel volgde met 60 radiostations. In het Verenigd Koninkrijk plaatste Global Radio vijf radiostations in de etalage.

Kort nieuws
– Het format van het bijna eeuwig lopende Radio 1 programma ‘de Nachtdienst’ gaat op de schop. De vragen van luisteraars verdwijnen, en het wordt een talkradioformat met muziek in de laatste uren.
– 3FM zond de homo 100 uit.
– RTL-cameraman Stan Storimans is in Georgië overleden door oorlogsgeweld.
– Sjaak Bral krijgt een bijrol in de ochtendshow van Radio Veronica.
– Een opmerkelijk jubileum: de 2000 Alarmschijf werd gekozen.
– RTL Nederland dat dit jaar 10 en Radio 538 opkocht, maakte vooral dankzij Radio 538 34 miljoen winst.
– Het glazen huis van 3fm komt deze winter op de Grote Markt van Breda staan.
– Arrow Classic Rock gooit Adam Curry er alweer uit de morgen. Officieel in goed overleg, maar de reacties van de luisteraars waren duidelijk: ze zaten niet te wachten op de ochtendshow met de allerslechtste jingles van Nederland.

Luistercijfers
Het rommelt een beetje onderaan de lijst, but who cares? Hogerop zakt Arrow Classic Rock uit de Top 10, terwijl Radio 5 er weer in stijgt. Q zakt van 6 naar 4, en Radio 538 staat nog steeds hoog en droog bovenaan.

Podcast
Onze maandoverzichten zijn ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met leuke fragmenten is ook hier (handmatig) te downloaden. [VRR/RS]

Gerelateerde berichten