Headlines uit de krant: donderdag 12 mei

Het vertrek van Jack Spijkerman met slaande deuren bij de VARA lijkt een symptoom van een crisis bij de publieke omroep. Een debat tussen VARA-voorzitter Vera Keur en Folkert Jensma over engagement en het belang van lachen. Dat Spijkerman de VARA wil verruilen voor een rijke commerciële zender is een teken van desintegratie van de publieke omroep, lijkt mij.

Of is het een gewoon arbeidsconflict over salaris en kansen en zo? Lees verder

Z@ppelin
Z@ppelin, het jeugdnet van de publieke omroep krijgt met ingang van 4 september een nieuwe naam. De nieuwe zendernaam wordt Z@pp. De programma’s voor kinderen van 2 tot 5 jaar blijven wel onder de naam Z@ppelin uitgezonden. Een woordvoerster van de omroep zei dinsdag dat het jeugdnet met de naamsverandering beter wil inspelen op het veranderd mediagebruik van de doelgroep. Lees verder

Kranten
Dagbladen met een zondageditie blijken het gemiddeld beter te doen dan kranten die niet op de zevende dag van de week verschijnen. De oplage van De Telegraaf is vorig jaar bijvoorbeeld met 2,8% teruggelopen tot 749.810. Daarmee draait deze krant beter dan de markt die in 2004 met 3,4% is gekrompen, zo blijkt uit cijfers van oplage-instituut HOI. De Telegraaf op Zondag verschijnt gemiddeld in een oplage van 680.000 exemplaren. Lees verder

Spijkerman
Bijna geen enkele cabaretier uit het team van Kopspijkers volgt Jack Spijkerman naar Tien. Dat zegt Erik van Muiswinkel, die sowieso niet meegaat naar de zender van John de Mol. Ook Spijkermans vaste assistent Bert Visscher haakt zeker af. De rest van het cabaretteam, onder wie Mike Boddé, Thomas van Luyn en Sanne Wallis de Vries gaan ook niet, verwacht Van Muiswinkel. ,,Jack heeft ons overvallen met zijn overstap. De sfeer is nu zeker niet: we gaan eens lekker met zijn allen onze schouders zetten onder zijn nieuwe tv-programma. Ik denk dat hij zich daarop heeft verkeken.” Van Muiswinkel somt op: ,,Sanne Wallis de Vries is druk bezig met een nieuw theaterprogramma. Die zie ik zeker niet overstappen. Mike en Thomas zijn er sowieso niet bij, die maken bij de VARA ook komend seizoen de Mike en Thomas show. Daarvoor heeft Jack zich nota bene nog hard gemaakt.” Lees verder

Donor
Het Donorregister heeft dinsdag 266.713 formulieren ontvangen, waarop mensen hebben aangegeven of ze wel of geen orgaandonor willen zijn. Na de speciale televisieshow ‘Hart voor een ander’ op SBS6 zijn bij de aanvankelijk binnengekomen ruim 150.000 formulieren er nog 115.000 registraties bijgekomen. Afgelopen zaterdag verstuurden de Hart- en Nierstichting een registratieformulier aan ruim zes miljoen huishoudens. P. Beerkens, directeur van de Nierstichting hoopte dat 5 procent van de aangeschreven huishoudens, zou reageren. Dat aantal is nu bijna bereikt. Lees verder

ID&T
Marco V, Armand van Helden, Johan Gielen, Sven Väth en Don Diablo; het is een kleine greep uit de dj’s die een van de meer dan twintig podia van Mystery Land betreden. Organisator ID&T bracht het programma woensdag naar buiten. Het festival vindt op 27 augustus plaats. Lees verder

Theo
De Italiaanse staatstelevisie RAI zendt donderdag een fragment uit van de film “Submission” van regisseur Theo Van Gogh en de politica Ayaan Hirsi Ali. Giovanni Masotti, adjunct-directeur van RAI DUE en presentator van het actualiteitenprogramma “punto e a capo”, waarin het fragment vertoond wordt, kreeg inmiddels vijf dreigtelefoontjes in het Arabisch. Kort erna kreeg ook medewerker Max Parisi drie van die telefoontjes. De autoriteiten van de golfstaat Koeweit hebben de Arabische zender al-Jazeera toestemming gegeven haar werkzaamheden te hervatten in het emiraat. Het staatspersbureau Kuna maakte dat dinsdag bekend. Eind 2002 sloten de autoriteiten het kantoor van de zender uit Qatar omdat het station onvoldoende objectiviteit aan de dag zou leggen in haar berichtgeving over Koeweit. Lees verder

Aangifte
Beide journalisten hebben aangifte gedaan, hoewel de inhoud van de gesprekken hen als gevolg van de taalbarrière onduidelijk is. Masotti, die er in slaagde het laatste gesprek op te nemen, geeft toe niets begrepen te hebben van het Arabisch: “Ik heb alleen “Allah is groot” verstaan, maar de toon was erg bedreigend. Mijn collega Parisi dacht het woord “fatwa” te verstaan en “jij dood” in het Italiaans.” Lees verder

BBC
Duizenden journalisten en andere werknemers van de British Broadcasting Corporation (BBC) gaan staken. Dat maakten vakbonden woensdag bekend. Volgens de bonden stemde een overweldigende meerderheid voor het neerleggen van het werk om te protesteren tegen plannen van directeur Mark Thompson om bijna 4000 banen te schrappen bij de Britse omroep. Lees verder

Gerelateerde berichten