Headlines uit de krant: maandag 30 mei

Minister Brinkhorst (Economische Zaken) gaat maandag vragen wat de televisieshow over de Europese grondwet heeft gekost die vrijdag is uitgezonden op RTL4. Brinkhorst beloofde na te vragen of de overheid inderdaad een miljoen euro heeft betaald voor het door Reinout Oerlemans gepresenteerde programma.

De minister deed deze belofte aan televisiemaker Ivo Niehe bij Barend en Van Dorp. Niehe verklaarde dat een miljoen euro wel erg veel geld is voor het programma. In het gewraakte programma waren diverse bekende Nederlanders aanwezig, variërend van Henk Krol, weerman John Bernard tot wie Tweede-Kamerleden Ayaan Hirsi Ali (VVD), Femke Halsema (GroenLinks) en Harry van Bommel (SP). Lees verder

Grondwet
Alle kranten vinden wat van de Europese grondwet. Ze zijn tamelijk open voor of tegen. Maar zo lopen ze wel het risico andersdenkende lezers tegen de haren in te strijken. De Volkskrant is voor. NRC Handelsblad is voor. Het Nederlands Dagblad is voor. Maar Elsevier is tegen. En de Groene Amsterdammer vindt het ,,de beste van twee kwaden”. Net als vrijwel alle Nederlanders worstelen ook media met de vraag of en zo ja hoe zij stelling moeten nemen in het debat over de Europese grondwet. Ja, lijkt het antwoord op de eerste vraag. Vrijwel alle opiniebladen en kranten spreken zich uit in hun (hoofdredactionele) commentaren. En sommigen, zoals Elsevier, benadrukken die keuze ook in de stukken van de redactie. Lees verder

Mannen
Liesbeth List wordt aanbeden door vijf mannen. Haar eigen man Rob , natuurlijk, Ramses Shaffy, maar nu ook drie nieuwe kerels van divers pluimage. Ze gaat met allemaal het podium op. “Ik hou van alle drie”, zegt Liesbeth, die per avond met een nieuwe beminde de levenscyclus doorneemt. “Ontmoeting, verliefd, huwelijk, kinderen, ruzie, verzoening. We zingen en praten erover.” En dat in afwisseling met Albert Verlinde, Beau van Erven Dorens en Antonie Kamerling. Liesbeth, de aanbedene. Lees verder

Peter R.
De politie en de redactie van het misdaadprogramma Peter R. de Vries hebben donderdag en vrijdag veel reacties ontvangen op een uitzending over onopgeloste moord op de Goudse studente Mariëlla de Geus. In totaal reageerden meer dan tweehonderd mensen. De politie Hollands Midden schat dat er ongeveer tien interessante tips tussen zitten. De misdaadverslaggever liet in Gouda huis-aan-huis 26.000 oproepen bezorgen. De Vries meent dat de oplossing van de moord in Gouda ligt en wilde dat zoveel mogelijk inwoners de uitzending gingen kijken. Van de zeventig reacties die de recherche ontving, kwamen er 45 uit Gouda. Op de redactie van de het SBS6-programma waren vrijdagochtend ongeveer 150 telefoontjes en mailtjes binnengekomen. Lees verder

Nieuw
De Nieuwe Omroep, die een publieke licentie kreeg, begint in september 2005 met het verzamelen en uitzenden van videobijdragen van kijkers. Dat heeft Loes de Vos, internetchef van De Nieuwe Omroep, gezegd tijdens de bijeenkomst ‘Leve de krant’ in Amsterdam. Dit seminar ging over vernieuwing van media en de rol van de pers. “We denken dat er onder de kijkers naar De Nieuwe Omroep en sympathisanten zeker interessante ideeën bestaan over reportages en dat ze daar zelf ook interessante opnamen voor kunnen insturen”, aldus De Vos. Lees verder

Adverteerders
“Talpa stelt de adverteerder niet centraal. Dat ze dat wel stellen is ongeloofwaardig. Zo hebben ze wel een roadshow gehouden voor de mediabureaus, maar niet eens voor de adverteerders.” Dat zegt Harry Dekker, mediadirecteur van Unilever, die alleen vorig jaar al 165 miljoen euro uitgaf aan reclame. Het laatste deel van een tweeluik, waarin Dekker ook vertelt over de herlancering van Yata Yata, kansen voor de adverteerder op het voetbalkanaal van Versatel (“wij zitten niet in chips en bier”) en uitlegt waarom Unilever nog niets ziet in narrowcasting. Lees verder

FunX
Het geluid van de stad, dat klinkt uit de studio van FunX. Met zijn etnische mix is het de beste beluisterde radiozender van de Randstad. Het geheim? ‘Wij zijn onze luisteraar.’ Veel media roepen dat ze voor en door jongeren zijn. Wij zijn het echt.’ Programmadirecteur Dannawi glundert. In ruim twee jaar tijd is ‘zijn’ radiozender FunX opgeklommen tot de best beluisterde zender onder jongeren in de Randstad. ‘De jongeren willen zich serieus genomen voelen. Dan moet je geen radio maken vanuit de gedachte: de jeugd zal dit wel willen horen’, verklaart hij. Maar: ‘Wat willen jullie horen? Daar bereik je ze mee.’ Uit de luidsprekers in het hippe, kleurrijke kantoor klinkt een Arabisch dancenummer. Lees verder

Spotje
Een omstreden reclamespotje voor de Europese grondwet waarin de VVD-leden van het Europees Parlement verwijzen naar de holocaust, is deze week per ongeluk uitgezonden bij onder meer de regionale zender RTV Drenthe. Eind vorige week had de VVD het filmpje op het laatste moment teruggetrokken. De Publieke Regionale Omroepen bieden in een verklaring van vrijdag excuses aan voor de uitzending, die door een “menselijke fout” is ontstaan. Lees verder

MTV award
De Amerikaanse rockband Nine Inch Nails heeft een voorgenomen optreden volgende maand tijdens de MTV Movie Awards geschrapt. De groep wilde het nummer “The Hand that Feeds” uitvoeren voor een grote foto van de Amerikaanse president Bush. Nadat de muziekzender daartegen bezwaar had aangetekend, besloot de band weg te blijven van het evenement op 9 juni. Lees verder

Cijfers
Deze week zijn de nieuwe Belgische luistercijfers bekend gemaakt over het eerste kwartaal van 2005. Daarin zakt het marktaandeel van het Vlaamse alternatieve popstation Studio Brussel, dat ook populair is in Zuid-Nederland, fors. Vorig jaar behaalde het station op haar hoogtepunt nog 8,6%, nu zakt het terug van 7,5% naar 5,3% en is daarmee het vijfde station van Vlaanderen. Volgens Jan van Biesen, coördinator bij Studio Brussel, is het verlies minder dramatisch dan het lijkt: “Ons bereik is wel hetzelfde gebleven, want we bereiken dagelijks bijna 450.000 luisteraars, maar die luisteren minder lang naar ons station.” Ook wijst Van Biesen op de nieuwe meetmethode voor het Belgische luisteronderzoek. Vroeger belde onderzoeksbureau CIM met vragen naar vaste lijnen, tegenwoordig gaan ondervragers de wijken in. Het resultaat daarvan is dat er meer lage sociale groepen aan het onderzoek meedoen dan vroeger. Ondanks dat de resultaten gewogen worden voor de verschillende groepen, geeft dat toch een verschil. Lees verder

Krant
De Nieuwe Omroep, die een publieke licentie kreeg, begint in september 2005 met het verzamelen en uitzenden van videobijdragen van kijkers. Dat heeft Loes de Vos, internetchef van De Nieuwe Omroep, gezegd tijdens de bijeenkomst ‘Leve de krant’ in Amsterdam. Dit seminar ging over vernieuwing van media en de rol van de pers. “We denken dat er onder de kijkers naar De Nieuwe Omroep en sympathisanten zeker interessante ideeën bestaan over reportages en dat ze daar zelf ook interessante opnamen voor kunnen insturen”, aldus De Vos. Lees verder

BBC
De 48-uurs staking van de BBC, die was aangekondigd voor 31 mei en 1 juni is donderdag opgeschort na een lange overlegronde tussen de directie van de omroep en de vakbonden. Dat hebben de bonden vrijdagochtend bekendgemaakt. De onderhandelingen over de plannen van de BBC-directie voor een grote bezuinigingsoperatie hadden de hele nacht geduurd. De vakbonden hebben er nu mee ingestemd om de jongste voorstellen van de directie voor te leggen aan hun leden. Lees verder

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email