Beperkte uitbreiding EuroNews via kabel

De Europese nieuwszender EuroNews heeft overeenstemming bereikt met kabelexploitant UPC over uitbreiding van de doorgifte in een deel van Gelderland. Vanaf 1 juli wordt EuroNews toegevoegd aan het analoge televisiepakket in Epe, Heerde, Renkum en Nijkerk.

Niet op UPC-net Rotterdam & ZHZ ondanks advies programmaraden. EuroNews zal bij UPC niet in het analoge standaardpakket worden opgenomen in het verzorgingsgebied Zuid-Holland-Zuid en Rotterdam ondanks positief advies van de programmaraden.

EuroNews is in twee gemeenten in het verzorgingsgebied van UPC in Zuid-Holland (Spijkenisse en Sliedrecht) echter wel te ontvangen. Het kanaal dat UPC aldaar gebruikt voor doorgifte van EuroNews wordt in alle andere gemeenten niet door UPC ingevuld. Enerzijds doordat UPC voor al die andere gemeenten een lager maximum voor analoge kanalen hanteert, anderzijds doordat de adviezen van de programmaraden om Euronews in kanaaldeling met Arte door  te geven, door UPC niet verplicht hoeven te worden opgevolgd omdat deze deel uitmaakten van het niet-bindende gedeelte van deze adviezen.

Wijziging uitzendtijden Haagse kabel
In Den-Haag zullen de uitzendingen van EuroNews via het analoge pakket iets worden ingekrompen.  Euronews deelt aldaar het kanaal met Arte en omdat Arte haar uitzendtijden gaat uitbreiden heeft de programmaraad hiertoe besloten. EuroNews zal vanaf september dan ook doordeweeks tussen 03.00 en 12.00 uur en in het weekeinde tussen 03.00 en 08.00 uur te ontvangen zijn. Tevens is EuroNews bij Casema gratis 24 uur per dag verkrijgbaar indien men een decoder voor TVD (Digitale TV) aanschaft.

Europese nieuwszender
EuroNews is de pan-Europese nieuwszender. EuroNews brengt wereldnieuws vanuit een Europees perspectief. De aandeelhouders bestaan uit diverse Europese publieke omroepen. Naast het laatste nieuws biedt EuroNews ook programma’s over o.a. cultuur, het laatste nieuws uit Brussel (Europees Parlement) en uitgebreide achtergrondreportages bij het nieuws. 

EuroNews is momenteel via een groot aantal analoge kabelnetten in Nederland te ontvangen evenals via de digitale kabelpakketten en  via Canal Digitaal Satelliet. Over doorgifte via Digitenne/KPN (DVB-T) wordt nog onderhandeld.

Momenteel verzorgt EuroNews haar uitzendingen in het Engels  (standaard audio kanaal bij analoge kabeldistributie), Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Russisch en Portugees. Wie de zender in al deze talen wil horen moet op één van de digitale signalen afstemmen. [JHV/Radio.NL]

Gerelateerde berichten