Bodemprocedure 100%NL tegen Staat mondeling behandeld

Vandaag dient bij de rechtbank in Rotterdam de mondelinge behandeling van de bodemprocedure die 100%NL heeft aangespannen tegen de Nederlandse Staat. Het radiostation is boos omdat de zender tijdens de FM-verdeling in 2003 het Nederlandstalige kavel aan haar neus voorbij zag gaan. RTL Nederland verkreeg de etherfrequenties voor RTL FM. 100%NL Is hier tegen in beroep gegaan omdat het station van mening is inhoudelijk een veel beter voorstel te hebben gedaan. Deze zaak loopt al sinds 2003.

Bij de FM-verdeling mochten geïnteresseerden een inhoudelijk en een financieel bod indienen. 100%NL claimt een veel beter inhoudelijk bod te hebben neergelegd bij de overheid, door te beloven 70% Nederlandstalige muziek te gaan draaien. RTL FM, de winnaar van de verdeling, bood 35%. Op grond hiervan zou 100%NL naar eigen zeggen de frequentie hebben moeten krijgen, omdat het accent bij de beoordeling op Nederlandstalige muziek zou komen te liggen.

De Nederlandse Staat legt de verdeelcriteria echter anders uit. De Commissie Franken, die de plannen heeft beoordeeld, was van mening dat het bod van 100%NL niet duidelijk beter was dan dat van RTL FM omdat 100%NL minder niet-Nederlandstalige Europese muziek wilde draaien dan RTL FM. RTL FM wilde 30 procent van haar zendtijd hier aan besteden, terwijl 100%NL niet verder ging dan twintig. Bij het derde criterium, recente muziek, kwam 100%NL met een bod van 45 procent, tegen vijftien procent van RTL FM.

Achteraf blijkt dat de Commissie Franken het criterium recente muziek volledig buiten beschouwing heeft gelaten en de onderlinge verschillen op de criteria Nederlandstalige muziek en Europese muziek deels tegen elkaar heeft weggestreept. 100%NL Vind dat dit niet had gemogen, omdat Nederlandstalige muziek het belangrijkste criterium was. Het station zelf omschrijft dit dan ook als “het schrappen van de buitenspelregel tijdens een voetbalwedstrijd zonder de spelers hierover in te lichten”.

Daarnaast maakt het station zich boos over de veranderende uitleg van de overheid. De Staat beweerde namelijk eerder dat de Commissie Franken alle drie de criteria even zwaar had meegewogen en dat 100%NL er niet significant beter uit was gekomen.

De zender probeert nu via een bodemprocedure alsnog het frequentiepakket in handen te krijgen en wil de frequenties hebben voor de volledige acht jaar en drie maanden. Dit zou overigens een flinke aderlating zijn voor de Nederlandse Staat; RTL Nederland betaald 23 miljoen euro voor het pakket terwijl 100%NL slechts 8000 euro had geboden. [MvD / Radio.NL]