Headlines uit de krant: dinsdag 7 juni

De uitgeverij Wegener staat in de belangstelling van de Britse investeringsmaatschappij Mecom. Volgens de Britse krant Sunday Times staat de uitgever van regionale dagbladen zoals De Gelderlander en het Eindhovens Dagblad hoog op het lijstje van de Mecom-topman David Montgomery, voormalig bestuursvoorzittter van de Mirror Group.

Mecom is onder meer in het bedrijf geïnteresseerd wegens Wegeners sterke positie op de Britse en Franse direct-mailmarkt (geadresseerde reclamepost). Volgens de Britse krant heeft Montgomery al een onderhoud gehad met de Wegener-top over een eventueel bod. Op de beurs kent de Nederlandse uitgever momenteel een marktwaarde van bijna 444 miljoen euro. Lees verder

Media
Een Russische televisiezender heeft zondag een programma uitgezonden waarin de dinsdag veroordeelde oliemagnaat Michail Chodorkovksi zwaar onder vuur wordt genomen. De zakenman zou ook betrokken zijn geweest bij een moord, aldus NTV. In het programma ‘Openhartige bekentenissen’ werd de naam Chodorkovski in verband gebracht met de mysterieuze dood van een aantal mensen die het aan de stok hadden met Yukos, het bedrijf van de magnaat. Medestanders van de gewezen miljardair kwamen niet aan het woord in het programma. Lees verder

Boycot
De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) laat zijn boycot van radio en televisie langzaam maar zeker varen. Politici staan vaker journalisten te woord, al blijft de partij terughoudend. Dat bevestigt Menno de Bruyne, woordvoerder van de Tweede-Kamer-fractie van de SGP. ‘Het is geen omslag en zeker geen ongeclausuleerd ja. Maar de absolute boycothouding is verleden tijd.’ Reden voor de SGP om radio en televisie te mijden, was dat de context van een interview de partij vaak niet bevalt. ‘Daarnaast kun je vaak amper je verhaal kwijt’, stelt De Bruyne. Ook het feit dat een groot deel van de orthodox-christelijke SGP-achterban uit principe geen tv heeft, noopte tot terughoudendheid. ‘Doe je mee aan interviews, dan keur je indirect het tv-gebruik goed.’ Lees verder

TVmoord
Een 60-jarige Australiër die vorig jaar zijn 42-jarige huisgenote vermoordde, heeft dat gedaan omdat zij weigerde de televisie of stereo-installatie uit te zetten, als hij probeerde te slapen. Dat verklaarde de man maandag voor de rechtbank in Sydney. Lees verder

Russische tv
Een Russische, Engelstalige televisiezender zal vanaf dit najaar via een satelliet 24 uur per dag nieuwsprogramma’s uitzenden in Europa, de Verenigde Staten en enkele Aziatische landen. Dat meldden maandag verscheidene Russische media. Het doel van het nieuwe ‘Russia Today TV’ is het overbrengen van ,,de Russische positie inzake de internationale politiek” en het ,,helpen vormen van een juist beeld” over Rusland, aldus de kranten die zich beroepen op bronnen rond het project. Drijvende krachten achter de ‘Russische CNN’ zijn Michaïl Lesin, een adviseur van de Russische president Poetin en Aleksej Gromov, de woordvoerder van de president. Het Amerikaanse CNN wordt overigens niet door Washington gefinancierd. Lees verder

Journalisten
Begin deze week maakte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bekend dat de pers tijdens de Olympische Spelen in Peking in 2008 geen censuur zal ondervinden. Een heuglijke mededeling in de geest van de Olympische gedachte. Tegelijkertijd toont het aan dat er nú wel sprake is van censuur. Van de buitenlandse media wordt tijdens de Spelen overigens wel verwacht dat ze zich aan de Chinese gedragscodes houden, liet het IOC weten. De inhoud van die regels is vaag en kan op verschillende manieren uitgelegd worden, klagen journalisten. Over de Falun Gong mogen ze helemaal niet schrijven, mensenrechten liggen zeer gevoelig, evenals corruptie, mijnrampen, milieurampen en politieke beslissingen die nog niet officieel zijn bekendgemaakt. Voor de rest moeten journalisten vooral steeds hun grenzen aftasten. Lees verder

Gerelateerde berichten