‘Pers moet naam tbs’er niet meer voluit noemen’

De advocaat van de tbs’er die uit kliniek Veldzicht ontsnapte en mogelijk een bejaarde Amsterdammer doodde, wil dat de achternaam van zijn cliënt niet meer in de pers wordt genoemd. Ook moet de foto van Wilhelm Schippers voortaan onherkenbaar worden gemaakt. Raadsman Job Knoester wil naar de Raad voor de Journalistiek stappen als niet ‘op korte termijn’ aan zijn eisen wordt voldaan.

De naam en een foto van de tbs’er werden afgelopen maand door de politie openbaar gemaakt om een snelle opsporing van de man te bevorderen. Nu de man is opgepakt, is er volgens Knoester geen noodzaak meer om deze gegevens nog openbaar te houden. Nu wordt volgens de advocaat inbreuk gemaakt op Schippers’ privacy. “Herhaling is de kracht van het geheugen. Hoe meer zijn naam wordt genoemd, hoe meer en hoe langer mensen het zullen onthouden”, zegt Knoester.

De verdachten in enkele andere geruchtmakende zaken worden ook vaak met naam en toenaam genoemd. Dat zijn de moordenaar van politicus Pim Fortuyn, Volkert van der Graaf, en de man die de moord op Theo van Gogh heeft bekend, Mohammed Bouyeri. Schippers is daarmee niet te vergelijken, vindt Knoester. “Hij is slechts verdachte, dus moet zijn privacy worden beschermd. Bouyeri is ook nog verdachte, maar van een politieke moord.”

Knoester wil, als het tot stappen tegen media komt, eerst naar de Raad voor de Journalistiek. “Voor hen is het ook een interessante zaak, omdat het min of meer een precedent is”, zegt de advocaat.

De Telegraaf meldde zondag op gezag van medegedetineerden van tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug dat het slachtoffer Schippers seksueel zou hebben misbruikt. Knoester spreekt tegen dat de Amsterdamse bejaarde uit wraak vermoord is. “Er is geen sprake van een wraakactie. Je moet niet uitgaan van wat gedetineerden van die kliniek zeggen. Allerlei privileges zijn na de ontsnapping van mijn cliënt ingetrokken en daardoor is veel boosheid ontstaan.”  [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten