Headlines uit de krant: zaterdag 9 juni

Een zestal Almeerse jongeren is op 1 juli gestart met een nieuw online muziekstation, NetFM. Hierbij kan iedereen thuis achter zijn eigen computer een programma maken dat te horen is via het world wide web. Jeroen van der Plank is initiatiefnemer van het station. ,,Ik werk als radiotechnicus bij de stadsomroep maar vond het leuk om een eigen station te beginnen, specifiek gericht op jongeren.”

Bijzonder aan NetFM is volgens Van der Plank dat in principe iedereen deejay kan worden. ,,Je moet alleen jong zijn en in Almere wonen. Voorlopig gaat het alleen om het aan elkaar praten van plaatjes. Later kunnen misschien discussieprogramma’s gemaakt worden of verslag worden gedaan van evenementen in Almere”, aldus Van der Plank. NetFM zendt de hele dag uit, maar overdag staat gewoon de computer aan. Zelf maakt de initiatiefnemer een programma onder de naam ‘Storing’. Lees verder

Beelden
Het Duitse bedrijf TCU moet stoppen met de verspreiding van software om tv-beelden via internet uit te wisselen. Na eerdere nederlagen lijkt dit de definitieve genadeslag voor de innovatieve software die in het rijtje Kazaa, Grokster, Deccs waarbij rechtenschending en onafhankelijkheid van de softwareontwikkeling in het geding zijn. Lees verder

Talpa
Bart Chabot gaat mee naar Talpa. Zijn stap naar de nieuwe zender betekent dat het vaste clubje van Barend & Van Dorp in het nieuwe seizoen compleet blijft. Eerder al zegde vaste gast Jan Mulder, zij het na enige aarzeling, toe presentatoren Frits en Henk te vergezellen op hun nieuwe avontuur. Lees verder

Theo
De zus van Theo van Gogh, Josien, is kwaad dat de Nederlandse veiligheidsdienst AIVD de moord op haar broer niet heeft voorkomen. “Als ze alerter waren geweest, dan had hij misschien nog geleefd,” zegt ze vrijdag in een interview met dagblad Trouw. “Dat is onverteerbaar. Ik voel die woede als een knoop in mijn maag, letterlijk,” aldus Josien van Gogh. Maandag begint in Amsterdam het proces tegen Mohammed B., die via zijn advocaat de moord op de cineast heeft bekend. Lees verder

Orkest
Radio Filharmonisch Orkest en Radio Kamerfilharmonie. Dat zijn de namen waaronder de ‘klassieke’ radio-orkesten volgend seizoen de concertpodia op gaan na een algehele reorganisatie van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO). Negentig banen heeft het MCO moeten inleveren als gevolg van een bezuiniging met 6,5 miljoen euro, opgelegd door staatssecretaris Van der Laan (cultuur en media) met steun van omroepvoorzitters. Het MCO, dat voorheen twee symfonieorkesten en een kamerorkest inzette voor de omroepseries in Nederlandse concertzalen, heeft daardoor nog maar twee orkesten in de aanbieding, naast het Metropole Orkest voor lichte muziek en het Groot Omroepkoor. Lees verder

Krant
Het sociaal plan voor de fusiekrant van uitgevers Wegener en PCM is rond. Dat liet Peter Nijenhuis, voorzitter van de ondernemingsraad van Wegener, woensdag weten. De leden van de bonden beslissen volgende week of ze akkoord gaan met het plan. Er verdwijnen rond de driehonderd fte’s, al is volgens Nijenhuis de exacte hoeveelheid nog niet helemaal aan te geven. ,,Het gaat om een groot aantal mensen met een tijdelijk dienstverband. De boventallige werknemers kunnen gebruik maken van een vrijwillige vertrekregeling.” Werknemers die voor 1 september zelf opstappen, krijgen een vertrekpremie. Lees verder

Journaliste
Een rechter in New York heeft woensdag journaliste Judith Miller laten insluiten in een gevangenis. De verslaggeefster weigert haar bronnen openbaar te maken. De vrouw hield ten overstaan van een onderzoeksjury vast aan haar weigering te zeggen wie haar van informatie had voorzien voor een artikel over de onthulling van de naam van een geheim agente van de CIA. Lees verder

Mast
De overheid erkent dat de informatievoorziening over gsm- en umts-straling ver beneden de maat is. Burger@overheid meldt dat de online voorlichting van het Rijk de plank volkomen mis slaat als het gaat om het informeren van burgers over zendmasten. Het ministerie van Economische Zaken en haar ‘Antennebureau’ krijgen ervan langs van de overheidsorganisatie voor ICT en overheid, die behoort tot Binnenlandse Zaken: “Op de speciaal daarvoor ingerichte website van het landelijke Antennebureau kan op postcode worden opgevraagd hoeveel GSM- en UMTS-masten er in de onmiddellijke omgeving staan. Deze informatie is niet up-to-date…). Telecombedrijven hoeven namelijk maar één keer per kwartaal gegevens aan te leveren, dus het Antenneregister kan maanden achterlopen.” Lees verder

Betalen
De websites van De Limburger en het Limburgs Dagblad zijn vanaf 1 september voor niet-abonnees niet meer gratis. Uitgever Media Groep Limburg heeft dat donderdag bekendgemaakt. Eerder deze week maakte BN/De Stem juist bekend dat een proef met een betaalde internetkrant was mislukt. Lees verder

Live8
In Nederland is de vraag naar cd’s van de artiesten die op Live 8 hebben opgetreden, flink gestegen. Bij Bol.com is de cd-verkoop van vooral U2 en Pink Floyd deze week explosief toegenomen. Dit heeft zakelijk directeur Daniel Ropers van Bol.com, onderdeel van het media- en amusementsconcern Bertelsmann, vanmorgen desgevraagd bevestigd. Het album Echoes van Pink Floyd maakte de grootste stijging door (1.500 procent). De popgroep die het meest profiteert is U2 met drie albums in de top tien van Bol.com. ,,Ook de dvd van Live Aid in 1985 is enorm goed verkocht,” zegt Ropers. Lees verder

TV
KPN is gestart met een proef met interactieve digitale televisie op de mobiel. Het bedrijf verwacht in de loop van volgend jaar dit op de markt te brengen. Tijdens de proef zullen de technische aspecten van interactieve digitale televisie op de mobiele bekeken worden. Tijdens de proef verzorgen SBS6, BBC World, NOS 24 uur journaal, Nederland 2 en MTV programma’s. Lees verder

Nozema
Nozema wil de straalverbindingstoren bij Langerak met een kwart verhogen zodat hij geschikt wordt voor digitale televisie. Het zal nog wel even duren voor de Achterhoek daadwerkelijk digitaal kijkt. Hij reikt nu al tot een respectabele 85 meter hoogte, maar voor digitale televisie is dat niet genoeg. 23 meter krijgt de televisietoren tussen Doetinchem erbij om de Achterhoek aan haarscherpe televisiebeelden te helpen. Zendermaatschappij Nozema maakt op verzoek van Digitenne ruimte op de mast voor nieuwe zenders. “Hoger, zodat we meer bereik hebben en we met deze ene mast de hele Achterhoek kunnen bereiken”, zegt Ernst-Jan Sjamaar van Nozema. “Als we dat niet zouden doen, zouden we op andere plaatsen in de Achterhoek nog meer masten moeten neerzetten om het hele gebied te kunnen bereiken.” Lees verder

iTunes
Terwijl Apple aftelt naar een half miljard downloads op zijn iTunes Music Store blijken Amerikanen steeds happiger te zijn op de aanschaf van digitale deuntjes. Een groeiend percentage Amerikanen bezit of overweegt de aankoop van ‘nieuwe audiotechnieken’, zo blijkt uit onderzoek van IDC. Het downloaden van muziek mag zich dan in een steeds grotere belangstelling verheugen, vooralsnog zijn oude technieken als de cd en radio nog altijd stukken populairder. Onder nieuwe technieken schaart IDC overigens, naast mp3-spelers en online muziekdiensten, ook satellietradio. Lees verder

Klassiek
Klassieke muziek maakt geen schijn van kans in de nieuwe mediaplannen van staatssecretaris Medy van der Laan. Ongeloof en bezorgdheid over Radio 4 vechten om voorrang. „Niemand gelooft dat dit plan straks doorgaat. Er zal toch wel één kamerlid zijn dat begrijpt dat dit niet kan.” Margreet Teunissen, netcoördinator van Radio 4, is best bereid de goede kanten van de nieuwe plannen voor de publieke omroep, vastgelegd in de nota ’Met het oog op morgen’, in te zien. Maar volgens haar is het zinloos het plan serieus te nemen, omdat het wel heel desastreus uitpakt voor de klassieke muziek. Op papier ziet het voorstel dat staatssecretaris Van der Laan van cultuur onlangs presenteerde er mooi uit. De dagelijkse leiding van de publieke omroep, de raad van bestuur, draagt de verantwoordelijkheid voor het aanbod van cultuur en educatie op radio en tv. Dat betekent dat we niet af hoeven wachten of een omroep zin heeft om geld te spenderen aan kunst en cultuur. De raad voor bestuur heeft er een budget voor en moet ervoor zorgen dat cultuur een bijzondere plaats krijgt. Lees verder

Aanslagen
Nederlanders hebben donderdag via televisie minder massaal gekeken naar het nieuws over de aanslagen in Londen dan destijds naar de terreurdaden in de VS op 11 september 2001. Toch zaten zeer velen aan de buis gekluisterd. Dat bleek vrijdag uit cijfers van de Kijk- en LuisterOnderzoek van Publieke Omroep. Naar de uitzendingen over Londen keken donderdag in de vooravond gemiddeld 2,5 miljoen mensen via de publieke zenders. Lees verder

AD

De Europese Commissie heeft geen bezwaren tegen de fusie van het Algemeen Dagblad en enkele regionale kranten in de Randstad. Wel zijn er voorwaarden gesteld, aldus de Commissie donderdag.
Verantwoordelijk eurocommissaris Kroes (Concurrentie) zag bezwaren omdat de twee dagbladuitgevers die de ’Randstadkrant’ uitgeven, PCM en Wegener, tezamen een marktaandeel van 50 procent hebben in de advertentiemarkt. Daarom heeft Wegener moeten beloven om geen gezamenlijke advertentieverkoop te organiseren met PCM-kranten (zoals Volkskrant of NRC Handelsblad) of met de nieuwe fusiekrant in de Randstad. Alleen onder die voorwaarde gaat Kroes akkoord. Lees verder