De top 40 verschijnt weer op papier

De Nederlandse Top 40 is vanaf vrijdag 2 september weer als gedrukt exemplaar verkrijgbaar. De Stichting Top 40 is een samenwerkingsverband aangegaan met de Free Record Shop, dat zijn eigen hitlijst ‘Pepsi Charts’ inruilt voor de veertig jaar bestaande Top 40. Het laatste gedrukte exemplaar van Nederlands oudste hitlijst verscheen eind december 2002.

De terugkeer van het papieren Top 40-exemplaar heeft heel wat voeten in de aarde gehad, weet Peter van Doorn, secretaris van de Stichting Nederlandse Top 40. “Voorzitter Lex Harding vond het heel vervelend dat de lijst niet meer op papier verkrijgbaar was. Hij heeft er erg voor geijverd. Je moet over een uitgebreid distributiekanaal beschikken. En het kost geld omdat het om een grote oplage gaat. Dat alles kon de Free Record Shop ons uiteindelijk bieden”, aldus een tevreden Van Doorn.

Positieve reacties
De secretaris is van mening dat een gedrukt exemplaar van de Top 40 in een grote behoefte voorziet. “We krijgen heelveel positieve reacties. Het Top 40-exemplaar is veel makkelijker verkrijgbaar. Je hoeft het bijvoorbeeld niet meer van de site van radio 538 te downloaden. Daarbij zal de Top 40 heel goed zichtbaar zijn in de winkels”, vertelt Van Doorn.

Voorlopig is pagina twee van het chartsmagazine van de muziekketen Free Record Shop gereserveerd voor de Nederlandse Top 40. Van Doorn: “Het is nog niet zeker of dit definitieve plek is. Misschien dat het een prominentere plaats zoals de voor- of achterpagina wordt.” Voor een andere aan de Top 40 gerelateerde lijst, de Tipparade, is geen ruimte. “Het gaat alleen om de Top 40”, benadrukt Van Doren.

Geen veranderingen
De Top 40 ondergaat vooralsnog geen veranderingen. “Bij de samenstelling wordt gebruik gemaakt van download-, airplay- en verkoopcijfers. Ook de lay-out blijft zoals de lezers gewend zijn. Met de alarmschijf, de bekende stippen en superstippen. Exact zoals de lijst op de site van radio 538 staat”, vertelt de secretaris van de Stichting Nederlandse Top 40 tevreden. Ook de naam blijft ongewijzigd: de Nederlandse Top 40. In het verleden ging de hitlijst die op 2 januari 1965 het levenslicht zag door het leven onder de naam ‘Rabo Top 40’ (van 1994 tot 2000) en ‘Wanadoo Top 40’ (van 2001 tot 2003), verwijzend naar de sponsoren. 

Terug in de tijd
Tot eind 2006 is wekelijks de nieuwe Top 40 nog te zien op de site van Mega Charts, dat tevens verantwoordelijk is voor de Album Top 100 en de Mega Top 50. De Top 40 en de Mega Top 50 gingen in 1999 op in Mega Charts BV waar beide partijen de helft van de aandelen bezaten. Beide hitlijsten kregen onderdak in het gratis magazine Charts, waarvan het laatste exemplaar op 21 december 2002 bij platenzaak of warenhuis te krijgen was. In 2003 zegde de Stichting Top 40 de samenwerking op en verkocht al haar aandelen aan haar toenmalige medeaandeelhouder, de Mega Top 50. Ondanks het uit elkaar gaan van beide hitlijsten blijft Mega Charts zorg dragen voor de samenstelling van de Top 40.

De Nederlandse Top 40 blijft gewoon te beluisteren op Radio 538 op vrijdag van 14.00 tot 18.00 uur. De televisie-uitzending is elke zondag bij TMF te zien van 14.00 tot 16.00 uur. Het gedrukte Top 40-exemplaar is vanaf 2 september verkrijgbaar bij de Nederlandse platenzaken Free Record Shop, Van Leest en Fame. [RvB/Radio.NL]

Gerelateerde berichten