Search
Close this search box.

Het Radio.NL Jaaroverzicht van 2005: februari

Er is veel gebeurd dit jaar in radioland. Talpa heeft zowel het televisie- als het radiolandschap flink veranderd, SLAM!FM lag stevig onder vuur en Yorin FM wist ook voor flink wat discussie te zorgen. Alle belangrijke gebeurtenissen van het afgelopen jaar in radioland, hebben we voor u op een rijtje gezet, waar mogelijk met behulp van fragmenten. “Van 20 tot en met 31 december is er elke dag één maand van ons maandoverzicht te lezen. Op 1 januari 2006 plaatsen we het gehele jaaroverzicht.”

Februari
BNR Nieuwsradio voedt de discussie over de meting van de luistercijfers door te zeggen dat de huidige luistercijfers niet kloppen. Hoofdredacteur Michiel Bicker Caarten zegt het raar te vinden dat zijn station al maandenlang op 0,3 procent marktaandeel staat, terwijl de adverteerders voor miljoenen omzet zorgen bij het nieuwsstation. Volgens Bicker Caarten zouden vooral kleine stations te lijden hebben onder de huidige meting, waarbij mensen dagboeken in moeten vullen. Een betere methode zou zijn om polshorloges te gebruiken, aldus BNR.

De Publieke Omroep wint een hoger beroep over Colorful Radio ten nadele van de Vereniging Commerciële Radio (VCR). December 2003 werd Colorful overgenomen door de Publieke Omroep van IMCA Media. Colorful is een zender die met name allochtonen bereikt. De VCR vond het onterecht dat de Publieke Omroep een commercieel radiostation koopt.

Ivo de Wijs maakt bekend dat hij gaat stoppen met zijn programma Vroege Vogels. Dit programma presenteerde hij al tientallen jaren voor de VARA op Radio 1. Frank van Pamelen is zijn opvolger.

Kort nieuws
De Publieke Omroep zou zich niet moeten gaan richten op afzonderlijke media als televisie of radio, maar meer op publieke functies. Voorbeelden daarvan zijn nieuws, achtergrond, opinievorming en cultuur. – Het lidmaatschap moet niet langer gekoppeld zijn aan een abonnement op een televisiegids. Volgens CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen zorgt dit ervoor dat mensen bewuster voor een omroep kiezen. – 3FM-dj Eline la Croix organiseert voor de tweede keer een Jingle Contest. Jinglemakers mogen kunnen creaties inzenden en in de nachtuitzending van Eline wordt de beste jingle uitgekozen en beloond. – Wild FM is van start gegaan. De zender heeft frequenties in de provincie Noord-Holland en richt zich op jongeren.

De luistercijfers
Radio 2 weet haar positie als marktleider verder uit te bouwen. In de meting over de maanden december en januari stijgt het marktaandeel met 0,5%. Gevoelig verlies is er te zien bij Yorin FM en Radio 1. Beide stations verliezen 0,5%. De Top 3: Radio 2 (13,0%) – Radio 538 (11,1%) – Sky Radio (10,4%). [JS/Radio.NL]