Rechtszaak over fm-schadeclaim

De commerciële radiozenders met fm-dekking slepen staatssecretaris Monique de Vries (Telecom) binnenkort voor de rechter.

De liberale bewindsvrouw stelde gisteren in de Tweede Kamer dat zij bij de veiling van fm-frequenties geen schadevergoeding aan de commerciële zenders zal uitkeren voor de opgebouwde goodwill.

Na afloop van de vergadering lieten diverse woordvoerders van de commerciële zenders daarop weten de gang naar de rechter te zullen maken. Eerder hebben deze ‘omroepbazen’ laten weten dat zij verwachten minimaal een miljard gulden schade te zullen leiden door de kabinetsplannen.

Teleurstelling
In de Kamer gaven de paarse fracties gisteren groen licht voor de veiling van fm-frequenties. Het kabinet heeft alle vrije fm-frequenties bijeen gesprokkeld en met de bestaande frequenties samengevoegd tot onder meer acht pakketten met vrijwel landelijke dekking, waar commerciële radiozenders in maart volgend jaar op kunnen bieden. Een van die zenders zal een nieuwszender moeten worden, maar de rest mag ingevuld worden door de winnende stations.

De huidige commerciële stations als Radio 538 en Sky Radio moeten straks ook meebieden op zo’n pakket. Zij menen echter financieel gecompenseerd te moeten door staatssecretaris De Vries voor de opgebouwde goodwill en het feit dat de overheid de huidige vergunning in hun ogen afpakt.

De Vries liet in de Kamer geen spaan heel van die argumenten. Volgens haar wisten de stations dat de zendvergunningen van tijdelijke aard waren en is er geen sprake van opgebouwde goodwill zoals bij de overname van een dokterspraktijk. “Radiostations moeten het meer hebben van vakmanschap en een goed bereik dan van een vaste frequentie”, aldus De Vries. De liberale politica stelde dat de juridische positie van de overheid in deze goed is onderzocht en dat zij geen vrees heeft voor rechtszaken.

De fracties in de Tweede Kamer toonden zich nog niet helemaal overtuigd van de opgewekte redenering van de staatssecretaris.

De Kamer sprak nog wel haar grote teleurstelling uit over de traagheid waarmee het kabinet de verdeling van digitale radio- en televisiestations mogelijk maakt. Die bieden zoveel ‘uitzendruimte’ dat alle veilingperikelen straks achterwege kunnen blijven. Volgens De Vries is het echter allemaal niet zo simpel als het lijkt, maar zij beloofde na de zomervakantie met voorstellen te komen. (Telegraaf)