Search
Close this search box.

Het Radio.NL Jaaroverzicht van 2005: mei

Er is veel gebeurd dit jaar in radioland. Talpa heeft zowel het televisie- als het radiolandschap flink veranderd, SLAM!FM lag stevig onder vuur en Yorin FM wist ook voor flink wat discussie te zorgen. Alle belangrijke gebeurtenissen van het afgelopen jaar in radioland, hebben we voor u op een rijtje gezet, waar mogelijk met behulp van fragmenten. “Van 20 tot en met 31 december is er elke dag één maand van ons maandoverzicht te lezen. Op 1 januari 2006 plaatsen we het gehele jaaroverzicht.”

Mei
Talpa verkoopt Noordzee FM, terwijl ze Radio 538 aankopen. 538 is het grootste radiostation van Nederland en is goed voor meer dan 12 miljoen euro winst per jaar. Het station was eigenaar van investeringsmaatschappij Advent International en oprichter Lex Harding. Leuk detail is dat Erik de Zwart door de transactie weer zeggenschap heeft over Radio 538. Bij dat station vertrok hij in 2003 als directeur om leiding te geven aan de radiostations van Talpa. Hoeveel geld bij de transactie gemoeid is, willen de betrokkenen niet zeggen. RTL Boulevard schat dat Radio 538 rond de 200 miljoen euro heeft gekost. Het andere Talpa-radiostation, Radio 10 Gold, blijft eigendom van Talpa.

Het Belgische De Persgroep wordt eigenaar van Noordzee FM. De Persgroep is in Nederland al eigenaar van de krant Het Parool en in België van het radiostation Q-music. Al vrij snel gaan de geruchten dat Noordzee FM omgedoopt wordt tot de Nederlandse editie van Q-music.

Radio London gaat van start op 1395 AM. Het station dat ook wel “Big L” wordt genoemd richt zich op Engeland, maar is ook in grote delen van Nederland te ontvangen. De frequentie is in handen van Ruud Poeze, die verschillende AM-frequenties wist te bemachtigen tijdens de etherfrequentieverdeling. 1395 AM werd eerder gehuurd van Poeze door Radio 10 Gold, maar de zender besloot over te stappen naar 1008 AM.

Rob Stenders start zijn internetradiostation KX Radio. De zender draait veel freakplaatjes uit de platenkast van Stenders zelf. Veel dj’s van grote stations hobbyen op KX, zoals Henk Westbroek, Timur, Maurice Verschuuren en Gerard Ekdom. Naast zijn freakstation blijft Rob Stenders ook gewoon te horen op Yorin FM met zijn ochtendshow. Ook de freakshow van Stenders op vrijdagnacht blijft voortbestaan.

Dennis Ruyer keert terug op Radio 538, nadat hij een half jaar lang afwezig was. Ruyer had last van een burn-out en vertelde hier tegen Radio.NL wat er precies aan de hand was. Ruyer komt in de avond te zitten op de plaats van Niels Hoogland. Hij is druk met het opzetten van Juize.FM, maar blijft wel zijn 538-programma’s op vrijdag- en zondagavond presenteren.

Kort nieuws
D66-kamerlid Bert Bakker veroorzaakt opwinding bij 3FM. Hij noemt de publieke popzender ‘te weinig onderscheidend’. – Veronica start de Veronica Radioschool. De organisatie wil nieuw radiotalent op gaan leiden. Niet alleen dj’s zijn welkom, maar ook producers, redactieleden en interviewers in spé mogen laten zien wat ze kunnen. – Urbanstation Juize.FM van Radio 538 neemt de kabelfrequenties over van Yam FM. Hierdoor krijgt Juize kabeldekking in een groot deel van Nederland. – Radio 538 opent haar nieuwe studio. Dit is de modernste van Nederland en van alle gemakken voorzien. Voor foto’s, kijk hier. – Naast publieke radiostations kunnen nu ook commerciële radiostations steunzenders aanvragen. Voorwaarde is wel dat het bereik van de stations met niet meer dan 3 procent mag stijgen. – NOS-commentator Ron de Rijk maakt de overstap naar Talpa. De Rijk voorzag jarenlang de sportwedstrijden op Radio 1 van commentaar.

De luistercijfers
Radio 10 Gold weet een goede stijging te laten zien (+ 0,4%). Zowel Radio 538 als Radio 2 moeten 0,5% inleveren. SLAM!FM weet ook te stijgen (+ 0,3%) en komt daardoor op precies 1% marktaandeel te staan. De Top 3: Radio 538 (12,0%) – Radio 2 (10,3%) – Sky Radio (9,6%). [JS/Radio.NL]