Er is veel gebeurd dit jaar in radioland. Talpa heeft zowel het televisie- als het radiolandschap flink veranderd, SLAM!FM lag stevig onder vuur en Yorin FM wist ook voor flink wat discussie te zorgen. Alle belangrijke gebeurtenissen van het afgelopen jaar in radioland, hebben we voor u op een rijtje gezet, waar mogelijk met behulp van fragmenten. Van 20 tot en met 31 december plaatsen we elke dag één maand van ons maandoverzicht. Op 1 januari plaatsen we het gehele jaaroverzicht.
November
RTL Nederland is op zoek naar een nieuwe eigenaar voor haar radiostation Yorin FM. ABN Amro Bank heeft van RTL de opdracht gekregen om mogelijke kopers te zoeken. Het proces bestaat uit verschillende ronden. Bedrijven die waarschijnlijk mee hebben gedaan, zijn 2HMedia (Harding, Hendriksen en Dijkhuizen), PCM, De Telegraaf, SBS Broadcasting en Manaus Holding (Michiel Herter). Yorin FM heeft nog nooit goede cijfers weten te scoren, zowel in de luistercijfers als in de winstcijfers niet. Juni 2004 werd het roer radicaal gewijzigd en kwamen jocks als Stenders, Westbroek, Timur en Jensen het station versterken. Het resultaat bleef echter uit. Over 2004 zorgde Yorin FM samen met RTL FM voor een verlies van 15 miljoen euro. In de eerste helft van 2005 scoorden beide stations een verlies van 3 miljoen euro.
RTL zou ook graag van RTL FM afwillen, zegt directeur Fons van Westerloo. Op dit moment is dat echter niet mogelijk, omdat 100% NL bezig is met een procedure tegen de Staat. De zaak is gewonnen door 100% NL en de Nederlandse overheid moet nu heroverwegen of RTL FM de frequenties krijgt, of ze moet afstaan aan 100% NL. Zolang er nog geen duidelijkheid is over het mogelijk kwijtraken van de frequenties, kan RTL FM niet verkocht worden.
Muziekrechtenorganisaties hebben de afgelopen maanden geprobeerd om een collectieve legalisatie van podcasting te bereiken. Met deze vrij nieuwe vorm van mp3-verspreiding kunnen online radiomakers hun shows over de hele wereld ter download aanbieden. De Buma, die de belangen van componisten en auteurs behartigt, heeft een tijdelijke regeling getroffen met podcasters voor collectieve licenties. De Sena, die zich inzet voor de belangen van uitvoerend kunstenaars, wilde ook een collectieve afspraak. Dat is mislukt, met als gevolg dat podcasters nog steeds voor elke afzonderlijke plaat de goedkeuring van een platenmaatschappij moeten vragen.
De Nederlandse Mededingingsauthoriteit (NMa) heeft Nozema en Broadcast Partners een boete opgelegd van ruim één miljoen euro. Ze zouden onderlinge afspraken hebben gemaakt rond de aanbesteding van de door de overheid geveilde commerciële FM-radiofrequenties. Beide bedrijven hebben van tevoren afgesproken wie van hen de exploitatie van de door Holland Media Groep (HMG, nu RTL Nederland) verworven commerciële frequentiereeksen zou gaan uitvoeren. Daartoe hebben zij op 27 mei 2003 een intentieverklaring getekend, een dag nadat de overheid de landelijke commerciële radiofrequenties opnieuw onder de omroepen had verdeeld. In lijn met deze verklaring zou Nozema 24 uur lang geen aanbiedingen doen of contracten sluiten met HMG over de door HMG verworven frequentiereeksen. In de 24 uur na de ondertekening van de verklaring heeft Broadcast Partners HMG als klant binnengehaald. Als gevolg van de verboden afspraak is de mededinging verstoord en is HMG als opdrachtgever benadeeld.
Maar de NMa heeft een fout gemaakt, zegt Robert-Jan van der Hoeven (Broadcast Partners) tegenover Radio.NL. Broadcast Partners kwam er tijdens de offerteronde, die direct na de bekendmaking van de winnaars van de frequentieverdeling volgde, achter dat Nozema lagere tarieven voor het gebruik van haar zendmasten rekende bij (potentiële) klanten. Het gevolg was dat BP hierdoor meer voor ruimte in een zendmast moest betalen dan bijvoorbeeld Sky Radio. Het bedrijf trok vervolgens bij het Ministerie van Economische Zaken aan de bel. EZ greep onmiddellijk in en gaf beide bedrijven de opdracht om nieuwe tarieven vast te stellen voor het gebruik van de zendmasten. Om dit mogelijk te maken werd er besloten een ‘stand-still’ in te lassen van 24 uur, waarin beide partijen geen offertes zouden versturen naar potentiële klanten. Tijdens die periode stapte de toenmalige Holland Media Groep (tegenwoordig RTL Nederland) naar Broadcast Partners om de doorgifte van RTL FM en Yorin FM te bespreken. Volgens Van der Hoeven beschikt de NMa over een schriftelijke verklaring van RTL waarin de onderneming bevestigd zelf naar Broadcast Partners te zijn gestapt met een voorstel. Van der Hoeven stelt dat door deze gang van zaken niemand benadeeld is.
Kort nieuws
Erik de Zwart vertrekt bij Talpa. Hij was daar directeur Radio en verantwoordelijk voor Radio 538, Juize.FM en Radio 10 Gold. – Er is veel buitenlandse interesse voor de Top 2000 van Radio 2, zo blijkt tijdens het EBU-congres ‘Multimedia meets RTV’. Stations uit Kroatië, Duitsland, België en Letland voelen er wel wat voor om de succesformule over te nemen. 747 AM gaat voortaan door het leven als Radio 747. De verwijzing naar AM bleek geen succes. – Peter Heerschop heeft zijn contract bij Radio 538 verlengd. Hij blijft nog minimaal tot en met december 2008 zijn wekelijkse column ‘Lieve Marianne’ doen bij Evers Staat Op. – Margriet Vroomans gaat TROS Kamerbreed presenteren op Radio 1. Ze wordt de vervangster van de naar RTL Z overgestapte Roderick Veelo. – De TROS op Radio 2 boycot een paar weken Frans Bauer. Dit doen ze, omdat de volkszanger een programma gaat maken voor Talpa, terwijl hij een contract bij de TROS heeft.
De luistercijfers
Sky Radio weet na de vrije val van de afgelopen maanden het tij weer te keren in de maanden september en oktober. Het non-stop station ziet haar marktaandeel met 0,5% stijgen. Radio 538 stijgt door (+0,4%), terwijl Radio 1 weer omlaag gaat (-0,4%). Radio Veronica en Radio Gold stijgen allebei een beetje. De Top 3: Radio 538 (11,7%) – Radio 2 (10,3%) – Sky Radio (9,1%). [JS/Radio.NL]