Search
Close this search box.

Het Radio.NL Jaaroverzicht van 2005: oktober

Er is veel gebeurd dit jaar in radioland. Talpa heeft zowel het televisie- als het radiolandschap flink veranderd, SLAM!FM lag stevig onder vuur en Yorin FM wist ook voor flink wat discussie te zorgen. Alle belangrijke gebeurtenissen van het afgelopen jaar in radioland, hebben we voor u op een rijtje gezet, waar mogelijk met behulp van fragmenten. Van 20 tot en met 31 december plaatsen we elke dag één maand van ons maandoverzicht. Op 1 januari plaatsen we het gehele jaaroverzicht.

Oktober
2HMedia gaat SLAM!FM overnemen, dat tot dan toe in handen was van ID&T. 2HMedia is in handen van Lex Harding, Marcel Dijkhuizen en Ruud Hendriks. Het drietal wil SLAM!FM uit gaan bouwen tot een heus jongerenplatform. Dat willen ze doen door ten eerste het format aan te pakken. Er gaat meer muziek van artiesten als Kane en Anouk gedraaid worden. Ook de vormgeving en de programmering van het station gaan op de schop. Hoeveel geld er met de overname gemoeid is, willen beide partijen niet zeggen. ID&T blijft wel een minderheidsbelang houden in SLAM!FM.

RTL FM zendt ten onrechte uit op haar etherfrequenties, zo concludeert de rechter. Het radiostation kreeg tijdens de etherfrequentieverdeling in 2003 het kavel A9 dat bestemd is voor Nederlandse muziek. RTL FM bood een veel lager percentage Nederlandse muziek dan stations als 100% NL (70%), maar wilde veel meer geld op tafel leggen. Ondanks het hogere bod, had RTL FM de frequenties niet mogen krijgen. De Staat had de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan, maar heeft dit niet gedaan. Daarom moet het besluit nu heroverwogen moeten worden. De commissie Franken die destijds besloot om kavel A9 aan RTL FM toe te wijzen, is inmiddels weer bij elkaar geroepen om de zaak te heroverwegen. Wanneer de bijeenkomst precies plaats zal hebben is onduidelijk, maar het zal voor 1 maart 2006 zijn.

De Raad van Bestuur wil FunX in de ether in plaats van Radio 4. De klassieke zender zou voornamelijk via de kabel beluisterd worden en daardoor zou etherdekking overbodig zijn. FunX zelf ziet het plan nog helemaal niet zo zitten, zegt directeur Willem Stegeman tegenover Radio.NL. Volgens hem zijn de lokale edities belangrijk voor FunX en schiet het weinig op met een frequentie als de 98,9 FM die van Alkmaar tot Eindhoven gaat.

Sky Radio past het format aan. Er is een nieuwe slogan (‘De relaxte muziekmix’) en de muziek wordt rustiger en gevarieerder. Het station besloot de wijzigingen door te voeren, omdat de zender al maandenlang achter elkaar zakte in de luistercijfers. Uit de maandelijkse onderzoeken die Sky Radio houdt onder de luisteraars, kwam naar voren dat de muziek relaxter en gevarieerder mag zijn.

Kort nieuws
Jan Hoogesteijn stopt als directeur van Kink FM. Hij wordt opgevolgd door Arjen Grolleman en Jantien van Tol die beiden al werkzaam waren bij het station. – Wouter van der Goes heeft zijn contract bij BNN verlengd. Hij blijft nog zeker tot 2008 presenteren op 3FM. – Vincent de Lijser gaat naast zijn dj-werkzaamheden voor Kink FM ook presenteren op Radio Veronica. Hij komt tussen 4 en 6 uur ’s nachts in het weekend te zitten. – Het regionale radiostation Hot Radio heeft zich gesplitst in Hot Radio 93FM en Hot Radio Plus. Het eerstgenoemde station richt zich op mensen tussen de 20 en 34 jaar, terwijl Hot Radio Plus ook mensen tot 49 jaar mee wil pakken door wat meer classics te draaien.

De luistercijfers
In de maanden augustus en september weet Radio 2 flink te stijgen (+ 0,9%). Ook Radio 538 herstelt zich na een zomerdip (+ 0,6%). Radio 1 moet fors inleveren nu de Tour de France weer ten einde is (- 0,7%). In haar allereerste meting komt Q-music uit op 4,0%. De Top 3: Radio 538 (11,3%) – Radio 2 (10,3%) – Sky Radio (8,6%). [JS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten