Lijstjes wisselen elkaar af op de radio

De strijd tussen de verschillende thema- en oudejaarslijsten op de Nederlandse radio is inmiddels in volle gang. Q-Music mocht op 5 december als eerste het spits afbijten en heeft inmiddels haar Top 1000 beëindigd. Radio 10 Gold is inmiddels gestart met de laatste week van de Top 4000 en een groot aantal stations zijn vandaag met hun lijst gestart. Tijd voor een update op Radio.NL.

Top 4000
In het kader van 40 jaar Top 40 zendt Radio 10 Gold nog tot en met 24 december de Top 4000 uit. Het leuke van deze lijst is dat elke middag een gastpresentator, die deel uit maakt van het verleden van de Top 40, aanschuift in de studio. Zo waren onder andere Wessel van Diepen, Jeroen van Inkel, Bart Ettekoven en Gijs Staverman al te gast. Deze week volgen nog Tim Immers, Willem van Kooten, Jeroen Nieuwenhuize, Lex harding en Erik de Zwart.

Classic Rock 1000
Vandaag zijn de City FM Classic Rock en Rebecca FM Classic Rock om 6 uur met hun lijst gestart. Voor de tweede keer op een rij zenden zij namelijk de Classic Rock 1000 uit. Meer info is te vinden op City FM en Rebecca FM. Op oudejaarsdag zal City FM overigens alleen maar verzoekjes van luisteraars gaan draaien tijdens de Classic Rock Jukebox dag.

Top 1000 Allertijden
Ook Radio Veronica start vandaag met hun lijst. Tot en met 26 december kunnen luisteraars van Veronica namelijk genieten van de Top 1000 Allertijden. Inmiddels is bijna de hele lijst al bekend, behalve de top 3. Deze wordt gevormd door “Clocks” van Coldplay, “Bohemian Rhapsody” van Queen en “November Rain” van Guns ’n Roses. De vraag is alleen in welke volgorde deze platen staan.

Arrow Rock 500
Arrow Classic Rock zendt vanaf morgen (20 december) tot 24 december de Arrow Rock 500 uit. Ook deze lijst wordt volledig samengesteld door de luisteraars, dus geen keuze uit een vooraf opgestelde lijst van de radiozender. De Arrow Rock 500 wordt onder andere gepresenteerd door Harry de Winter, Joost Den Draaier en Kees Baars.

Winterse 50
Een flink aantal lokale omroepen in Nederland en Vlaanderen pakken inmiddels alweer voor het vierde jaar uit met de Winterse 50. De Winterse 50 is een hitlijst met de 50 lekkerste hits voor de winter. En daarbij gaat het niet alleen om kerstplaten, maar juist ook veel platen die je dat speciale wintergevoel geven. Kijk voor een overzicht met deelnemende stations en uitzenddata op Winterse50.nl.

Christmas Top 50
Sky Radio luisteraars kunnen op 23 december van 14 tot 18 uur luisteren naar de Christmas Top 50. Dit zijn de 50 populairste kersthits. Op tweede kerstdag zendt Sky Radio de Christmas Top 50 nogmaals uit vanaf 15 uur.

Top Serious Request
Deze week zullen 3FM deejays Giel Beelen, Gerard Ekdom en Wouter van der Goes zich een week lang opsluiten in een Glazen huis om geld in te zamelen voor Congo. Dat doen ze middels Serious Request. Vanaf eerste Kerstdag zendt 3FM een volle week lang de Top Serious Request uit, waarin de platen die zijn aangevraagd tijdens Serious Request in volgorde van opbrengst in euro’s worden gedraaid.

Op nieuwjaarsdag zendt 3FM de Mega Top 100 over 2005 uit.

Download Top 1000
Ook Yorin FM heeft besloten om mee te doen met de lijstjesgekte en pakt van 25 tot en met 30 december uit met de Download Top 1000. De vraag is alleen wat de lijst te maken heeft met downloaden, want hij wordt geheel samengesteld door stemmen van luisteraars via Yorinfm.nl

Top 2000
Een lijst die niet mag ontbreken aan het einde van het jaar is de Top 2000 van Radio 2. Deze “moeder der eindejaarslijsten” lijkt dit jaar nieuwe records te gaan breken als het om populariteit gaat. Dit jaar kwamen er namelijk ruim 1 miljoen stemmen binnen voor de Top 2000. Net als voorgaande jaren zal de lijst op maandag 26 december om 0 uur met nummer 2000 starten, om 144 uur later, op zaterdag 31 december, te eindigen met de nummer 1. De presentatie is in handen van Daniël Dekker, Bert Haandrikman, Bert Kranenbarg, Jan-Willem Roodbeen, Hans Schiffers, Hans Smit, Frits Spits, Ron Stoeltie en Jeffrey Willems.

Slam!500
Slam FM zal aan het eind van het jaar de beste dance en R&B platen van de afgelopen tien jaar op een rijtje gaan zetten in de Slam 500. Momenteel kan er nog volop gestemd worden voor de lijst via de website van Slam FM. De lijst zal worden uitgezonden van 26 tot en met 31 december.

Klassieke Top 1000 Aller Tijden
Classic FM zal dit jaar voor het eerste de Klassieke Top 1000 Allertijden gaan uitzenden. De laatste week van 2005  draait het station dan ook duizend mooiste klassieke werken aller tijden. Meehelpen in de samenstelling kan nog via Classicfm.nl.

Hollandse 100
Op het regionale commerciële radiostation RADIONL is op 30 december de ‘Hollandse 100’ te horen van 09.00 uur tot 19.00 uur. Ook deze lijst zal weer geheel samengesteld worden door luisteraars. Gestemd kan worden via Hollandse100.nl. De lijst zal gepresenteerd worden door Karel van Cooten, Rients Faber en René Verstraten.

Fresh 100
Op de één na laatste dag van het jaar (30 december) zal het regionale dancestation Fresh FM de Fresh 100 gaan uitzenden. De Fresh 100 bevat de 100 populairste danceplaten allertijden en stemmen voor deze lijst kan nog volo. Kijk voor meer info op Freshfm.nl.

Top 40 Jaaroverzicht
Zoals Radio.NL begin deze maand al meldde zal Radio 538 dit jaar geen Eeuwige 100 uitzenden. Wel zal het station op oudejaarsdag (31 december) het Top 40 Jaaroverzicht uitzenden. Tussen 10 en 18 uur zullen dan ook de 100 populairste platen in de enige juiste volgorde te horen zijn.

Top 92&4
Radio Coninu zal op oudejaarsdag de Top 92&4 gaan uitzenden. Dit zijn de 96 populairste hit van eigen bodem, maar ook schlager muziek, country muziek, en muziek in de streektaal.

XFM Dancelist 2005
Het regionale commerciële radiostation XFM gaat aan het einde van het jaar alle dancetracks van 2005 op een rij zetten. De luisteraars kunnen daarbij ook suggesties doen. In het weekend van Oud en Nieuw worden bij XFM de 100 beste tracks van 2005 uitgezonden.

Buitenland
Natuurlijk zenden ook de nodige stations in het Buitenland hun eigen lijst uit. In Vlaanderen komt Radio Donna bijvoorbeeld met de Top 2005 en 4FM met de Top 2000 Allertijden. Het Duitse radiostation NDR 2 komt op oudejaarsdag met de 100 favoriete platen van haar luisteraars in de Top-Hit 2005. [R.S./Radio.NL]