Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onderzoek naar muziekprijzen in downloadwinkels

De Amerikaanse openbaar aanklager Eliot Spitzer onderzoekt of vier grote platenlabels de prijzen van hun muziek expres hoog houden in downloadwinkels op internet. Dat meldt CNN. Warner Music, Sony BMG, EMI en Universal hebben vorige week van Spitzer een dagvaarding gekregen.

De zaak heeft mogelijk te maken met de ruzie tussen iTunes, de downloadwinkel van Apple, en de vier grote platenlabels. De muziekmaatschappijen willen in een nieuw contract met iTunes de verkoopprijzen per nummer verhogen, omdat ze de huidige prijs van 0,99 cent per nummer te laag vinden. Apple-directeur Steve Jobs noemde hen daarop ‘hebberig’. Hij denkt dat de consumenten door een hogere prijs weer massaal illegaal muziek gaan downloaden op hun computers. Dit jaar leveren de opbrengsten uit legale downloadwinkels voor veel platenlabels een substantieel onderdeel van hun winst.

De muziekindustrie ligt de afgelopen maanden in Amerika onder vuur. Warner en Sony BMG bekenden vorige maand in het verleden te hebben betaald om hun muziek op de radio gedraaid te krijgen; het zogenoemde ‘pay-for-play’. Beide bedrijven betaalden hoge boetes om een rechtszaak te voorkomen. EMI en Universal willen hun zaak vooralsnog niet schikken. Openbaar aanklager Spitzer sleepte eerder deze maand Sony BMG voor het gerecht voor het installeren van Spyware op audio-cd’s. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten