Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het Radio.NL Jaaroverzicht van 2005: augustus

Er is veel gebeurd dit jaar in radioland. Talpa heeft zowel het televisie- als het radiolandschap flink veranderd, SLAM!FM lag stevig onder vuur en Yorin FM wist ook voor flink wat discussie te zorgen. Alle belangrijke gebeurtenissen van het afgelopen jaar in radioland, hebben we voor u op een rijtje gezet, waar mogelijk met behulp van fragmenten. Van 20 tot en met 31 december plaatsen we elke dag één maand van ons maandoverzicht. Op 1 januari plaatsen we het gehele jaaroverzicht.

Augustus
Bij Yorin FM vertrekken er deze maand twee dj’s: Martijn Kolkman en Mark van den Akker. Kolkman maakte een jaar geleden de overstap van Radio 538 naar Yorin FM, maar vertrekt nu alweer naar Q-music. Mark van den Akker zag zijn contract niet verlengd worden. In zijn laatste show op Yorin FM klonk hij zwaar aangeslagen. Het werd een emotionele show die veel indruk gemaakt heeft. Klik hier om de laatste uitzending van ‘Mark in the Dark’ op Yorin FM nog eens terug te luisteren.

Sander Lantinga gaat van de NPS naar BNN. Voor die omroep gaat hij voornamelijk televisieprogramma’s maken. Hij stopt met zijn programma ‘SanderSjow’ die hij van maandag tot en met donderdag ’s avonds presenteerde op 3FM. Zijn vervanger wordt Michiel Veenstra, die overkomt van Radio Veronica. Veenstra stond in de belangstelling van veel stations, maar vond uiteindelijk 3FM het beste bij zichzelf passen. Lantinga is niet helemaal van 3FM verdwenen, want op vrijdagavond presenteert hij nog wel samen met Coen Swijnenberg het programma ‘Lantinga & Swijnenberg’.

Sky Radio staat in de etalage. Het station is momenteel voor 93 procent is handen van NewsCorp, een bedrijf van mediamagnaat Rupert Murdoch. Onder Sky Radio Ltd. vallen Sky Radio Nederland, Sky Radio Denemarken, Sky Radio Hessen (Duitsland), Radio Veronica en Classic FM. De vraagprijs voor het pakket aandelen van NewsCorp zou 295 miljoen euro zijn.

Op de laatste dag van deze maand stopt Noordzee FM en begint Q-music. Het station heeft vanaf nu twee edities: één voor Vlaanderen en één voor Nederland. Jeroen van Inkel gaat de ochtendshow doen, Menno Barreveld de middag. Andere jocks in de programmering zijn onder andere Martijn Kolkman (voorheen Yorin FM) en Wim van Helden (voorheen City FM). Q-music wil een ‘feel good-station’ zijn. De muziek is ongeveer dezelfde als die Noordzee FM draaide, alleen het dj-bestand is grondig gerenoveerd. Noordzee FM wilde maar niet van de grond komen, ondanks dat het station veel dure dj’s in dienst had. Toen de oude eigenaar van Noordzee FM (Talpa) het station verkocht, werd al snel duidelijk dat de nieuwe eigenaar (De Persgroep) het roer om zou gaan gooien. Om de start van Q-music te beluisteren, klik hier.

Kort nieuws
Patrick Kicken begint met zijn ochtendshow op Radio Veronica. Hij volgt de naar Q-music vertrokken Jeroen van Inkel op. – Filemon Wesselink wordt de nieuwe PA van het radioprogramma ‘Wout!’ op 3FM. Hij volgt Bart Meijer op, die vertrekt naar het televisieprogramma ‘Het Klokhuis’. – 3FM wijzigt haar nachtprogrammering. Rudy Mackay gaat de maandagnacht presenteren, terwijl Eline la Croix voor de nieuwe omroep LLiNK ‘MoveYourAss’ gaat doen. – Harmke Pijpers verlaat het Radio 1 Journaal. Ze zal voortaan entertainmentdeskundige zijn bij het Talpa-televisieprogramma NSE. – De Nederlandse radioluisteraar is gemiddeld 43 jaar oud. De luisteraars van SLAM!FM zijn gemiddeld de jongste (26 jaar), terwijl Radio 4 en 747 AM vooral ouderen trekken (58 jaar).

De luistercijfers
Er wordt bekend dat onderzoeksbureau Intomart/GFK een fout heeft gemaakt bij het publiceren van de luistercijfers van afgelopen maand. Bij enkele stations klopten de percentages niet. De reden voor de fout was volgens het bureau dat de “gevolgde opleiding respondent” niet was ingevuld, waardoor van 832 van de ruim 10.000 respondenten geen gegevens bekend waren. De top drie bleef ongewijzigd: Radio 538 (12,0%) – Radio 2 (10,2%) – Sky Radio (9,2%).