Search
Close this search box.

BBC deejay Johnnie Walker Koninklijk onderscheiden

BBC Radio 2 deejay Johnnie Walker is afgelopen zaterdag geridderd in de Orde van het Britse Rijk. De radiomaker ontving de ‘Member of the Order of the British Empire’ onderscheiding voor zijn langdurige inzet voor radio uitzendingen. Walker zal dit jaar zijn 40 jarig jubileum als deejay gaan vieren.

Net als in Nederland, worden ook in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks een groot aantal burgers geridderd. Zij ontvangen hun onderscheiding voor hun heldendaad of voor hun jarenlange inzet voor de gemeenschap.

Vereerd
Walker zelf was uitermate verrast dat hij de Koninklijke onderscheiding mocht ontvangen. De deejay begon zijn radiocarrière namelijk bij diverse Britse piratenzenders en overtrad daarmee de wet, omdat deze illegaal waren. Hij is dan ook blij dat ‘hem vergeven is dat hij deejay bij een piratenstation was’. “Hare Majesteit is blijkbaar vergevingsgezind en ik ben hiermee uitermate blij en vereerd. Dit is een geweldige start van mijn 40e jaar op de radio”, aldus Walker. 

Naast Walker werden er nog ruim 900 mensen onderscheiden, waaronder de reddingwerkers en de medewerkers van de metro die te hulp schoten bij de aanslagen op 7 juli en tv-kok Gordon Ramsay.

Veteraan
Walker is momenteel één van de jocks die het langst bij de BBC werkt. Zijn oorspronkelijke naam luidt eigenlijk Peter Dingley en hij groeide op in de West-Midlands. Oorspronkelijk was Walker autoverkoper, maar dankzij zijn liefde voor popmuziek werd hij in de jaren ’60 deejay bij populaire piratenzenders als Swinging Radio England en Radio Caroline. In 1969 besloot Walker legaal radio te gaan maken. Hij vertrok naar BBC Radio 1 waar hij een dagelijks lunchprogramma kreeg. Met zijn show was hij verantwoordelijk voor het succes van o.a. Lou Reed, The Eagles en Fleetwood Mac.

Mede door onenigheid met de BBC over de muziekkeuze vertrok Walker in 1976 naar San Francisco waar hij een wekelijks programma voor Radio Luxembourg ging maken. Begin jaren ’80 keerde Walker terug naar Engeland, waar hij bij verschillende lokale stations in de omgeving van Birmingham werkte. Enkele jaren later keerde hij terug bij BBC Radio 1.

Tegenwoordig heeft Walker een dagelijkse show op BBC Radio 2 tussen 17 en 19 uur en begeleidt hij Engeland door de Avondspits. In 2001 werd zijn show genomineerd voor een Sony Award in de categorie beste dagelijkse muziekshow.

In Juni 2003 bracht Walker een schok teweeg bij zijn luisteraars door op de radio te vertellen dat er kanker aan zijn dikke darm was ontdekt. Het gevolg was dat de deejay maandenlang van de radio verdween wegens behandeling van zijn ziekte. In maart 2004 keerde hij terug op Radio 2 [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten