Zoek
Sluit dit zoekvak.

CNN moet weg uit Iran na vertaalfout

De Amerikaanse nieuwszender CNN mag tot nader order niet meer werken in Iran. Het Iraanse ministerie van cultuur en islamitische leiding heeft hier maandag toe besloten omdat CNN de woorden van president Mahmoud Ahmadinejad verkeerd heeft weergegeven.

Ahmadinejad zei afgelopen zaterdag op een persconferentie dat Iran het recht heeft kernonderzoek te bedrijven en ,,kerntechnologie” te bezitten. CNN had hier ,,kernwapens” van gemaakt.

CNN heeft de fout toegegeven en aan Iran excuses aangeboden. De zender zei niet officieel van het verbod om Iran te werken op de hoogte te zijn gesteld.

Mohammad Hossein Khoshvaght, directeur-generaal van de afdeling buitenlandse media bij het ministerie, zei dat tot de maatregel tegen CNN is besloten na bestudering van ,,vroegere activiteiten van CNN”, niet alleen de berichtgeving van afgelopen zaterdag. Khoshvaght wilde niet uitweiden, maar zei dat opheffing van het werkverbod voor CNN afhangt van hoe de zender voortaan bericht over Iran.

De afgelopen week deed Christiane Amanpour verslag vanuit Iran. Volgens Khoshvaght zou zij dinsdag toch al uit Teheran vertrekken. Het verbod geldt ook voor freelancers die voor CNN werken.

Het is de tweede keer binnen een jaar dat Iran stappen neemt tegen een internationale nieuwszender vanwege de berichtgeving over het land. In april moest Al-Jazeera zijn werkzaamheden opschorten omdat de Arabische televisiezender gewelddadige protesten van de Arabische minderheid in het zuidwesten van het land zou hebben aangewakkerd. Al-Jazeera mag nog steeds niet werken in Iran. [Novum/Radio.NL]