‘DAB klinkt slechter dan FM’

Muziekliefhebbers in het Verenigd Koninkrijk hebben radiostations opgeroepen om hun geluidskwaliteit via Digital Audio Broadcasting (DAB) te verbeteren. Volgens de ‘Daily Telegraph’ is er de afgelopen periode flink geklaagd om de slechte geluidskwaliteit van DAB. Op duurdere radio’s klinkt het geluid namelijk erg blikkerig en gedempt.

Volgens critici hebben de BBC en de commerciële radiostations zoveel ‘digitale’ stations in de lucht, dat het geluid zwaar gecomprimeerd is. Want terwijl bij de analoge FM alle stations hun eigen frequentie hebben, zijn er bij DAB meerdere stations via één frequentie te ontvangen.

DAB maakt gebruik van kanaal 11 en 12 van band III. Deze band wordt overigens ook gebruikt voor televisie uitzendingen via de ether. Een DAB zender neemt echter slechts ¼ van de ruimte van een TV zender in beslag, er passen dus 4 DAB frequenties in de ruimte van 1 TV kanaal. Deze vier delen worden aangeduid met de letters A,B,C,D en worden blokken genoemd. Het aantal stations dat kan uitzenden via één blok, hangt weer van de bitrate af. Hoe lager de bitrate, hoe meer stations. Een lagere bitrate betekent overigens ook een slechtere geluidskwaliteit. Bij 128 kbps passen er 9 stations op één multiplex.

Om dus zoveel mogelijk stations in één multiplex te ‘persen’ zenden de meeste muziekstations in het Verenigd Koninkrijk uit in 128 kbps. Stations met gesproken woord zelfs met nog minder bandbreedte. Ter vergelijking: een gemiddelde cd heeft een bitrate van 256 kbps.

Via de goedkope huis, tuin en keuken DAB ontvanger is de ‘slechte’ geluidskwaliteit nauwelijks te merken, maar via de duurdere ontvangers, die meestal op de hi-fi set worden aangesloten, blijkt het goed hoorbaar te zijn en blijkt zelfs de ‘oude vertrouwde’ FM nog beter te klinken.

Toen de BBC in de jaren ’90 begon met uitzendingen via DAB hadden al haar grote stations een bitrate van 192 kbps. Om plaats te maken voor nieuwe stations, zoals BBC 1Xtra, 6 Music en BBC Asian Network, is de bitrate van de muziekstations verlaagd tot 128 kbps. Met uitzondering van BBC Radio 3, dat met 192 kbps uitzendt. In het weekend moet ook de hoge bitrate van Radio 3 eraan geloven om plaats te maken voor de uitzendingen van het sportkanaal BBC Radio Five Live Extra.

Ook in Nederland zenden de populaire publieke stations als Radio 2 en 3FM uit met een bitrate van ‘slechts’ 128 kbps. Radio 4 en de Concertzender doen het met 160 kbps.

Met ruim vijf miljoen luisteraars via DAB is het Verenigd Koninkrijk momenteel koploper in Europa op gebied van DAB. [RS/Radio.NL]