Headlines uit de krant: woensdag 25 januari

De liefhebbers van sappige nieuwtjes kijken liever gossip-rubrieken op tv dan dat ze een roddelblad lezen. Ooit was roddeljournalistiek iets om de neus voor op te halen, maar die tijden zijn voorbij. Serieuze dag-, week- en maandbladen bevatten roddelrubrieken, terwijl twee commerciële zenders dagelijks een roddelprogramma uitzenden: RTL Boulevard en SBS Shownieuws. Op de dag dat ‘de bladen’ uitkomen, worden de onthullingen breed uitgemeten op tv.

Volgens Marc van der Linden, hoofdredacteur van Weekend, hebben de roddelbladen hun dalende oplages aan zichzelf te danken: „We kwamen te lang weg met het verkopen van knollen voor citroenen. Daarvoor straft het publiek je af. Eind jaren negentig was de concurrentie zo fel, dat een slap gerucht al als pittig nieuws op de voorpagina werd gebracht. Dat kan niet meer. Met name Story had een serie missers. Dat is voor de hele sector vervelend.” Lees verder

GSM
Rampen en andere calamiteiten met grote gevolgen worden vanaf dit voorjaar gemeld via de televisie en de mobiele telefoon. Burgers die zich in de gevarenzone bevinden, krijgen direct na de ramp een bericht op hun gsm. Onderzocht wordt of ook meteen kan worden ingebroken op de tv-zenders die burgers in het rampgebied op hebben staan. Lees verder

Fryslân
De Twentse serie ‘Van Jonge Leu en Oale Groond’ zal niet te zien zijn op de Friese televisie. Omrop Fryslân heeft besloten af te zien van uitzending, omdat de KRO de serie in september al op het scherm brengt. Lees verder

CBS
De Amerikaanse mediabedrijven CBS en Time Warner gaan hun kleinere verliesgevende televisiezenders UPN en The WB samenvoegen. De fusie moet leiden tot een winstgevende televisiezender, die de concurrentie kan aangaan met de vier grote televisienetwerken in de Verenigde Staten. Dat werd dinsdag bekendgemaakt. CBS en Time Warner krijgen elk een belang van 50 procent in de nieuwe zender, die CW gaat heten. CW begint in september met uitzenden. Lees verder

Trump
Donald J. Trump heeft een claim ingediend tegen een journalist van The New York Times en een onderdeel van Time Warner, Warner Books, wegens geleden schade door een boek dat is uitgebracht over de vastgoedmagnaat. Dat heeft de The Wall Street Journal dinsdag gemeld. Lees verder

Mol
John de Mol had voor het begin van Talpa wel verwacht dat er na aanvang van die zender een ‘anti-Talpasentiment’ kon ontstaan. Dat zegt de omroepbaas deze maand in een interview in vakblad Broadcast Magazine. Door dat zelfde blad werd hij afgelopen vrijdag uitgeroepen tot Omroepman van het Jaar. Volgens de media-ondernemer kwam de venijnigheid van de kritiek op Talpa voor hem ook niet als een verrassing. Het is uiteindelijk gebeurd in een omvang die ik wel had ingeschat. Het is zo Nederlands en ik herken het langzamerhand een beetje als je met iets nieuws komt. Eerst prijzen ze je de hemel in en dan weet je al dat de grote hamers naast het standbeeld liggen om dat net zo hard weer aan gruzelementen te slaan. Het valt me alleen op dat er zo weinig weerwoord is. Er worden zoveel feitelijke onjuistheden en aannames geschreven of gezegd.” Lees verder

TV
Studenten van de Hogeschool Rotterdam hebben gisteren nagedacht over groepsverkrachting. Groepsverkrachtingen waren er eerder dan de ranzige videoclips op muziekzenders als MTV, hield stadspedagoog Frans Spierings hun voor. De groepsverkrachtingen die de laatste tijd in het nieuws kwamen, hebben Rotterdam opgeschrikt. Wie zijn die jongens die met z’n allen een meisje verkrachten? En welke meisjes zijn het slachtoffer? Deze vragen houden ook de studenten van de Hogeschool Rotterdam bezig. Ze hebben daarom een seminar over groepsverkrachting georganiseerd, dat gisteren in de hogeschool plaatsvond. Lees verder

Tros
De TROS zendt woensdag de special Three Ekseptional Days uit als hommage aan de zondag overleden muzikant Rick van der Linden. Dat liet een woordvoerster dinsdag weten. Van der Linden was oprichter, componist en organist van de symfonische rockband Ekseption. Lees verder

Giel
Het dorpje Hummelo is sinds maandagnacht een standbeeld rijker. In de nacht van maandag op dinsdag is door onbekenden een beeld geplaatst van 3FM-dj Giel Beelen en zijn opa. Het beeld is ongeveer een halve meter hoog en toont het hoofd van Opa Beelen en zijn kleinzoon, inclusief zijn karakteristieke rode pet. Lees verder

Millecam
Sylvia Millecam: op gevoel. Dat is de titel van de biografie van de overleden comédienne, een boek dat vanaf zaterdag 28 januari in de winkel ligt. Het is geschreven door Netwerk-journalist Alje Kamphuis en verschijnt bij Uitgeverij Van Praag. De auteur sprak met veertig mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van de tv-persoonlijkheid. Zij vertellen allemaal openhartig over haar carrière, haar liefdesleven en hoe zij met haar ziekte is omgegaan. Lees verder

Homo
Een Amerikaanse homo-organisatie is kwaad op ‘American idol’. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van de talentenshow zouden juryleden Simon Cowell en Randy Jackson vervelende opmerkingen hebben gemaakt over homo’s. Lees verder

Pod
De makers van portaalsite Gespod.nl proberen orde in de Nederlandse podcast-chaos te scheppen. De site moet een objectieve populariteitsmeter worden en in een later stadium ook een plaats om podcasts te maken. Lees verder

Film
Onder de naam Exploding Television brengen het Filmfestival Rotterdam en de publieke omroep een themakanaal online. Het 35ste International Film Festival Rotterdam, dat morgen begint, heeft ook een onderdeel ‘hedendaagse televisiecultuur’, verzorgd door de festivalorganisatie, en de Rotterdamse kunstinstellingen Witte de With, en het Tent Centrum Beeldende Kunst. De Vpro produceert het onderdeel. Lees verder

Hint
Zangeres Hind is niet onder de indruk van de zangkwaliteiten van de huidige Idols-kandidaten. “Drie jaar geleden waren er meer mensen die konden zingen”, zegt ze dinsdag in De Telegraaf. “Zuiverder vooral”. Over de jury is ze evenmin te spreken. “Ze zijn poeslief voor de deelnemers. Het moet harder”, vindt ze. Hind eindigde drie jaar geleden bij de eerste editie van Idols als derde. Lees verder

KPN
Het kabinet zal geen blokkade opwerpen als een buitenlandse onderneming het vaste telefoonnet van Nederland in handen krijgt door het beursgenoteerde KPN over te nemen. Dit blijkt uit antwoorden van minister Zalm (Financiën) op Kamervragen van Crone en Van Dam, beiden van de PvdA. Lees verder

Teleac
Minder willen drinken, maar niet weten hoe? Teleac biedt uitkomst. De educatieve omroep zoekt kandidaten voor de nieuwe tv-cursus ‘Minder drinken? Doe-het-zelf!’. Lees verder

Omroepen
Twaalf regionale omroepen zenden zondag de prijswinnende documentaire ‘De Witte Raaf’ van regisseur Bob Entrop uit. De lange documentaire van de Bredase filmmaker draaide vorig jaar al succesvol in twaalf filmtheaters in Nederland en werd uitgezonden op Omroep Brabant. Tijdens het internationale Roma film- en tv-festival in Skopje (Macedonië) kreeg de film in november de Speciaal Award. Lees verder

Beeld en Geluid
Er zijn al enkele honderden glaspanelen bevestigd aan de buitenzijde van het nieuwe gebouw van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De gekleurde reliëfplaten die zijn aangebracht aan de kantoorzijde en aan de kant van de weg door het Mediapark zorgen nu al voor een betoverende aanblik. Naar verwachting zitten eind april alle 2244 exemplaren op hun plek. ,,Het is uniek wat hier wordt geplaatst”, zegt Pieter Verhagen van ingenieursbureau Aronsohn. ,,Er bestaat geen ander kantoorgebouw in de wereld met een tweede huid van dit soort glazen kleurpanelen.” Lees verder

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email