Zoek
Sluit dit zoekvak.

Politiek bemoeit zich met verdwijnen stationsthema BBC Radio 4

Nadat eerder deze week al een flink aantal luisteraars in protest kwamen tegen het besluit om de ‘UK Theme’ van BBC Radio 4 te schrappen, lijkt nu ook de politiek zich gaan te bemoeien met de kwestie. Afgelopen week werden door diverse leden van het lagerhuis vragen gesteld aan premier Tony Blair over het verdwijnen van het thema, zo meldt de Engelse krant ‘The Guardian’.

Ruim 33 jaar lang opende BBC Radio 4 haar dagprogrammering om 5.30 uur met het zogenaamde ‘UK Theme’. Dit thema werd gemaakt door de inmiddels overleden Fritz Spiegl en bevat een compilatie van tunes als ‘Early one morning Rule Britannia’, ‘Danny Boy’, ‘What Shall We Do With The Drunken Sailor?’, ‘Greensleeves’, ‘Men of Harlech’ en ‘Scotland the Brave’. Het verbindt als het ware de vier landstreken (Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland) met elkaar.

De BBC is echter van plan om dit thema vanaf april van de zender te verbannen. In plaats hiervan zal een kort nieuwsbulletin worden uitgezonden. Maar de BBC lijkt zich flink verslikt te hebben in dit besluit. Luisteraars van BBC Radio 4 zijn namelijk massaal in protest gekomen tegen het besluit. Begin vorige week werd er een speciale actiesite geopend, waar luisteraars een petitie kunnen tekenen ter behoud van het thema. Binnen een week tijd werd deze petitie door ruim 14.000 mensen ondertekend.

Ook de politiek heeft zich inmiddels bemoeid met de kwestie. Een aantal leden van het lagerhuis zijn van plan om een motie in te dienen om het thema te behouden. Daarnaast hebben een aantal leden aan premier Tony Blair gevraagd om de staatsomroep te verzoeken van het plan af te zien.

Mocht de BBC toch de plannen doorzetten om de ‘UK Theme’ van de zender te verbannen, dan is het nog niet geheel zeker dat het ook geheel uit de ether zal verdwijnen. Het Londense praatstation LBC 97.3 heeft inmiddels aangegeven het thema graag over te nemen. “Als onze vrienden van Radio 4 het thema niet meer wil hebben, dan zouden wij het graag willen overnemen,” meldt David Lloyd van LBC aan de krant ‘The Times’. Het is dan de bedoeling dat het thema aan het begin van de ochtendshow gedraaid wordt. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten