Programmaraad Amsterdam gooit WDR4 weer van de kabel

De Stichting Algemene Programmaraad Amsterdam en omstreken (APR) heeft recent hun nieuwe radioadvies uitgebracht voor het kabelradio-aanbod per 1 juli 2006. Uit dit advies blijkt dat BBC Radio 1, dat vorig jaar was toegevoegd in het stadsgebied Amsterdam, weer zou moeten verdwijnen. Opmerkelijker is dat dit dan ook geldt voor de al eerder populair gebleken zender WDR4.

WDR4 geliefde zender in ons land
Het is al vaker gebleken dat sommige programmaraden de Duitse Schlager en Easy-Listening zender WDR4 van de kabel haalden, omdat ze geen flauw idee hadden van de aanhang van deze zender of omdat ze er simpelweg zelf als programmaraad niet de toegevoegde waarde van inzagen. Een zender als WDR4 zal en mag zich in Nederland niet bij de programmaraden presenteren om op die manier zelf te pleiten voor doorgifte. Zo verdween de zender al eens tijdelijk uit het kabelaanbod van Den-Haag, omgeving Leiden (Katwijk, alwaar WDR4 per 1 februari terugkeert), de regio Zuidoost-Utrecht en dus ook Amsterdam.

Alleen Amsterdam zonder WDR4
Als UPC het nieuwe advies van de APR in zijn geheel overneemt zal in de stad Amsterdam WDR4 vanaf juli dit jaar van de kabel verdwijnen. Dit blijkt uit het door de APR naar buiten gebrachte advies. Indertijd leidde het verdwijnen van WDR4 tot relatief veel protesten bij luisteraars en zelfs tot een conflict binnen de APR toen deze WDR4 weer terug wilde plaatsen ten koste van Colorful Radio.

BBC Radio 1 is pas vorig jaar op de kabel gekomen in Amsterdam. Eerdere kennismaking met BBC Radio 1 op de kabel was er een jaar eerder toen door een tikfout van de APR per ongeluk BBC Radio 1 in plaats van BBC Radio 3 stond waardoor deze zender een tijdje op het kabelnet kwam. In het nieuwe advies heeft de APR echter ook geen rekening meer gehouden met de jongere aanhang van BBC Radio 1 in Amsterdam.

Motivatie APR
Volgens de APR moeten BBC Radio 1 en WDR4 vervallen in Amsterdam zelf, door een wijziging van de status van lokale zenders, waardoor er twee must-carry zenders zijn bijgekomen van de lokale omroep Salto. Hierdoor zouden er twee plekken minder zijn in het te adviseren basispakket voor Amsterdam en ziet de APR geen mogelijkheid meer tot opname in Amsterdam. Tegelijkertijd heeft de APR echter ook twee andere nieuwe zenders in het basispakket opgenomen. Er is voor BBC Radio 1 en WDR4 nog wel plek in het advies voor het basispakket voor omliggende gemeenten waarover de APR ook adviseert omdat daar minder lokale omroepen worden doorgegeven.

Deutschlandfunk
De zender Deutschlandfunk is opnieuw opgenomen in het basispakket op verzoek van enkele luisteraars en omdat de APR van mening is dat die zender in het verleden om onjuiste auteursrechtelijke redenen door UPC van de kabel is gehaald en omdat de APR de meerwaarde van de programma’s ziet. Deutschlandfunk zendt vooral documentaires, achtergronden en nieuws uit en is zowel in Nederland als West-Duitsland bij lange na niet zo populair als WDR4.

FIP
Ook adviseert de APR om de Franse zender FIP voor het eerst in het basispakket op te nemen. Het gaat hier om France Inter Paris, een zender met Easy-listening en Jazz-achtige muziek uit de regio Parijs die ook op die regio gerichte (verkeers)informatie en nieuws brengt. FIP is al door veel programmaraden geadviseerd nadat een pleitbezorger dit station bij alle programmaraden is gaan presenteren.

In tegenstelling tot een zender als WDR4 heeft FIP zichzelf wel bij de programmaraden (laten) presenteren. Het opmerkelijke is dat door dit advies een schaarse plek in het basispakket wegvalt omdat de programmaraad een andere Franse zender, France Culture, gewoon laat staan en dus in feite een 2e Franse zender adviseert ten koste van het populaire WDR4.

UPC niet blij met advies?
Overigens valt nog te bezien of UPC de zenders FIP en Deutschlandfunk zomaar zal willen doorgeven in verband met auteursrechtelijke aspecten. Zowel voor doorgifte van Deutschlandfunk als FIP geldt dat hier voor UPC extra hoge kosten aan verbonden zijn. De APR kan in dat geval echter proberen om doorgifte af te dwingen bij het Commissariaat voor de Media omdat beide zenders in het wettelijke basispakket zijn geadviseerd en enkel om geldende zwaarwegende redenen mogen worden geweigerd. De APR vocht vorig jaar al succesvol de weigering van UPC om France Culture door te geven aan bij het Commissariaat.

Protesteren bij de APR over dit advies kan niet meer aangezien zij met hun werkwijze niet eerst een conceptadvies publiceren waarop alsnog door het publiek gereageerd kan worden. Veel programmaraden publiceren wel eerst een conceptadvies en niet zelden leiden de daar voorgestelde wijzigingen tot zo veel reacties dat deze alsnog niet worden doorgevoerd. Het advies van de APR is geldig voor de periode juli 2006 tot en met juni 2007.

WDR4 wél via de Satelliet
Omdat UPC de zender WDR4 niet in een andere (digitale) vorm doorgeeft is het enige alternatief bij het verdwijnen van de kabel om over te stappen op satellietontvangst. WDR4 is digitaal via Astra-1 te ontvangen. BBC Radio 1 is ook via Astra-2 te ontvangen. WDR4 is verder opgenomen in de programmalijst van Canal Digitaal Satelliet. Hoe WDR4 kan worden ontvangen per satelliet kan je hier lezen. [JHV/Radio.NL]

Gerelateerde berichten