‘Rampenalarm via alle zenders op televisie’

Een speciale werkgroep in Amsterdam bekijkt de mogelijkheid om in te breken op alle zenders op televisie als zich in de hoofdstad een ramp voltrekt. Via mobiele telefoons worden burgers vanaf dit voorjaar op de hoogte gesteld van een ramp, meldt De Telegraaf dinsdag. Reguliere televisieprogramma’s zouden bij een ramp van het beeld verdwijnen en plaatsmaken voor een informatiekanaal. Op plaatsen buiten de gevarenzone blijven de reguliere programma’s wel te zien.

Nu is in Amsterdam de regionale zender RTV Noord-Holland rampenzender als er iets gebeurt in de hoofstad.

In Amsterdam wordt ook een experiment gedaan waarbij teksten via zendmasten worden verstuurd naar alle mobieltjes van mensen in het gebied waar de ramp zich afspeelt. Het systeem gaat een stap verder dan het zogeheten gsm-alert van de politie dat onder meer wordt gebruikt in Tilburg. “Het zijn geen sms-berichten, want dan zouden wij alle telefoonnummers van de mensen moeten hebben”, zegt woordvoerder Jeroen Nan van de Amsterdamse brandweer. “Het gaat via cellbroadcasting waardoor alle telefoons in het gebied in één klap worden bereikt.” [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten