Zoek
Sluit dit zoekvak.

Yorin FM verkocht aan SBS Broadcasting [Update]

Yorin FM is verkocht aan SBS Broadcasting, zo zei Jeroen Kijk in de Vegte in RTL Boulevard. Jeroen is zelf ook nog sidekick bij Stenders op Yorin FM. Wat de overname betekent voor de dj’s en het format, is nog niet bekend. Ook het overnamebedrag blijft onduidelijk. SBS Broadcasting heeft momenteel geen radiozenders in Nederland, maar was wel ooit in het bezit van Noordzee FM in de periode 1999-2002. Uiteindelijk is besloten om het belang van 51 procent te verkopen aan Talpa.

SBS Broadcasting bestaat uit verschillende onderdelen: Veronica Uitgeverij (waaronder Veronica Magazine), SBS Text, Veronica Digitaal, SBS Productions, 568 Entertainment, Veronica Litho en de televisiestations TV 10 (digitaal), SBS 6, NET 5 en Veronica. Ondanks dat SBS wel verschillende onderdelen van Veronica bezit, is het geen eigenaar van Radio Veronica, want dat station is van Sky Radio.

Geschiedenis Yorin FM
De geschiedenis van Yorin FM begint in oktober 1994, op het moment dat Veronica het station Holland FM overneemt. Veronica krijgt daardoor in één klap twee AM-frequenties: de 828 en 1224. De zender wijzigt de naam in HitRadio Holland FM. In het voorjaar van 1995 gaat het station HitRadio 1224 heten. Bij dat station werken dj’s als Jeroen van Inkel, Edwin Diergaarde, Gijs Staverman, Arjen Grolleman, Rick Romijn, Edwin Evers en Robert Jensen. Op 1 september 1995 gaat het roer opnieuw om en wordt de naam verandert in HitRadio Veronica.

Eind 1997 wordt bekend dat HitRadio Veronica FM-frequenties gaat krijgen. Er wordt besloten om het station om te dopen in Veronica FM. De zender krijgt frequenties in Hilversum (88.1), Rotterdam (103.8), Maastricht (93.4) en Biervliet (93.0). De AM-frequenties 828 en 1224 worden verkocht aan respectievelijk Arrow Classic Rock en Q The Beat. Ook de programmering wordt onder handen genomen. Veel namen vertrekken, maar Robert Jensen en Jeroen van Inkel blijven. Er stroomt ook nieuw talent door, zoals Wouter van der Goes, Dennis Ruyer, Edwin Ouwehand en Robert Feller.

In 2001 verlaat Veronica de Holland Media Groep (HMG), maar Veronica FM blijft eigendom van de HMG. Dat houdt wel in dat de naam verandert moet worden en dat gebeurt ook. Nadat de naam Me FM door de rechter verboden wordt na een klacht van kledingwinkel WE, kiest de HMG voor de naam Yorin FM. Jeroen van Inkel heeft het station op dat moment al verlaten. Gijs Staverman presenteert de middag, eerst alleen en later samen met Wouter van der Goes. Eind 2002 vertrekt Robert Jensen naar Noordzee FM. Hij ziet voor zichzelf weinig toekomst meer bij de zender, omdat het qua luistercijfers niet echt denderend gaat. Na het vertrek van Jensen is Yorin FM alle grote namen die het had, kwijt geraakt. De ochtendshow wordt voortaan gedaan door Edwin ‘Eddo’ Ouwehand, terwijl de middag in handen is van Wouter van der Goes.

Op 26 mei 2003 wordt de uitslag bekend van de etherfrequentieveiling en Yorin FM krijgt het kavel A7. De oude frequenties die ze hadden, blijven in handen van Yorin FM, met uitzondering van Tilburg en Maastricht. In de plaats daarvoor krijgen ze een aantal nieuwe sterke frequenties, zoals de 104.1 (te ontvangen van Zwolle tot Eindhoven en van Oberhausen tot Diemen), de 87.7 en de 95.4 die zelfs in Antwerpen nog doorkomt. Yorin FM beloofd op haar website dat er een aantal grote namen naar het station gehaald zullen worden.

In 2004 wordt bekend wie die grote namen zijn. De eerste is Robert Jensen, die het na iets meer dan een jaar alweer voor gezien houdt bij Noordzee FM. Jensen krijgt een dagelijkse middagshow, een televisieshow en hij wordt creatief directeur van Yorin FM. De tweede naam is Rob Stenders. Na een lange tijd van geruchten gaat hij dan toch het commerciële avontuur aan. Later wordt ook bekend dat Henk Westbroek zijn comeback gaat maken op de Nederlandse radio, nadat hij een paar jaar weg moest bij 3FM. Giel Beelen is ook in onderhandeling met Yorin FM, maar dat wil maar niet rondkomen. Uiteindelijk blijft Beelen bij 3FM om de ochtendshow te gaan doen.

Op 14 juni 2004 begint ‘het nieuwe Yorin FM’ met Stenders in de ochtend, Jensen in de middag en even later ook Henk Westbroek tijdens de lunch. Veel mensen voorspellen een explosieve stijging van het marktaandeel van de zender. Echter, die stijging blijft uit. In de eerste maanden gaan de luistercijfers enkele tienden van procenten omhoog, maar al snel stabiliseert het marktaandeel zich. Daarna fluctueren de cijfers tussen de 2,7 en 3,5 procent. Ondertussen wordt er ook veel gesleuteld aan het muziekbeleid. Wel alternatieve muziek, geen alternatieve muziek, wel dance, geen dance en ga zo maar door.

Begin 2005 wordt bekend dat de RTL-radiostations Yorin FM en RTL gezamenlijk een verlies hebben geleden van 15 miljoen euro over 2004. Over de eerste helft van 2005, wordt een verlies geleden van 3 miljoen euro. De luistercijfers willen maar niet groeien en op een gegeven moment wordt het ‘kleine zusje’ RTL FM zelfs groter dan Yorin FM. In de zomer 2005 maakt RTL bekend dat ze de televisiestations gaan restylen. Robert Jensen krijgt een dagelijkse talkshow in 2005 en het lijkt erop dat hij gaat stoppen op Yorin FM, zodat zijn plaats vrijkomt voor iemand anders. Hij blijft echter zijn middagshow doen, al zijn het bijna alleen maar voicetracks. In de zomer van 2005 vertrekken Mark van den Akker en Martijn Kolkman bij het station, terwijl Peter van den Hurk, Jeroen Kijk in de Vegte en Marisa erbij komen.

Alle veranderingen ten spijt, het heeft niet geholpen. In de periode tussen juni 2004 en nu is het marktaandeel van Yorin FM zelfs licht gedaald. Binnenkort neemt dus SBS Broadcasting het roer over en komt aan de geschiedenis van Yorin FM een einde.

Radiozenders SBS Broadcasting in het buitenland
In Nederland had SBS tot de overname van Yorin FM dus geen radiozenders, maar in het buitenland heeft het er vele. In Denemarken is SBS eigenaar van The Voice, Radio 2 en Lampsi FM. In Zweden van Gamla Godingar 107.1 Vinyl, Radio City 107.3, Studio 107.5, 106.7 Rockklassiker, Radio City 107.0, Mix Megapol en The Voice. In Noorwegen Radio 1 (4 regionale edities) en The Voice (2 regionale edities). In Finland Uusi KISS, Radio City, Iskelmä, Radio 957, Radio Sata, Radio Mega en Radio Jyväskylä en in Griekenland van Lampsi FM. [JS/Radio.NL]