Entercom aangeklaagd wegens ‘pay for play’

Eliot Spitzer, procureur-generaal in New York, heeft het Amerikaanse radioconcern Entercom aangeklaagd wegens het overtreden van de zogenoemde ‘Payola wet’. Entercom heeft volgens Spitzer geld aangenomen van platenmaatschappijen in ruil voor airplay, zo meldt de ‘Billboard Radio Monitor’.

Vorig jaar opende Spitzer (foto) al de jacht op de grote platenmaatschappijen, waarbij Sony BMG de eerste was die overstag ging en de omkooppraktijken bekende. In november wist Spitzer Warner Music tot een bekentenis te krijgen.

In een reactie op de bekentenissen van de platenmaatschappijen hebben ook enkele grote radioconcern in de VS maatregelen genomen om verdere omkooppraktijken te voorkomen. Zo ontsloegen Clear Channel, Entercom en Archway Broadcasting al enkele medewerkers omdat zij zich hadden laten omkopen.

Spitzer zelf lijkt hier echter geen genoegen mee te nemen en doorlicht nu dan ook de grotere radioconcerns. Entercom is hiervan het eerste ‘slachtoffer’ en mag zich gaan verantwoorden over de omkooppraktijken.

Onder de bewijsstukken van Spitzer tegen Entercom behoort ook een e-mailbericht van Dave Universal. Tot enkele maanden geleden was Universal programmaleider bij het Top 40 station Kiss 98.5 (WKSE) in Buffalo, New York, maar werd ontslagen omdat hij zich om zou hebben laten kopen. Universal wist ruim $90.000 binnen te halen van de diverse platenmaatschappijen in de ruil voor zendtijd. Entercom verklaarde in een persbericht dat het fel tegen de omkooppraktijken is. In een interview met ABC News verklaarde Universal echter dat de zaken er heel anders voor stonden en dat Entercom nooit geprotesteerd heeft tegen het ontvangen van geld in ruil voor airplay.

De grote radioconcerns hebben overigens niet alleen te vrezen voor Spitzer, maar ook voor de FCC. De mediawaakhond leek in eerste instantie weinig actie te ondernemen, maar is vorige maand alsnog een grootschalig onderzoek gestart naar de omkooppraktijken bij de verschillende radiostations. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten